Млада жена е загинала на строежа, където падна кран

50

Спонтанна техническа повреда е причината за падането на строителния кран върху бензиностанция на столичния булевард „Никола Вапцаров”, при което пострадаха трима души, твърди главният изпълнител на обекта Иво Диков.

Той беше категоричен, че по документи машината е технически изправна и ежемесечно са правени необходимите обследвания. Няма никакъв проблем по документацията, коментира пред bTV Иво Диков.

Той определи като несериозно твърдението на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, че най-вероятната причина за инцидента е неправилна експлоатация.

По думите му кранът има редица защити, които би следвало да възпрепятстват подобен инцидент и независимо при каква експлоатация кранът би трябвало да блокира и да не позволи подобно нещо да се случи.

Кметът на район „Лозенец” Любомир Дреков също коментира, че по документи обектът, който се изгражда, е законен.

Падналият кран все още не е вдигнат, очаква се да бъдат източени резервоарите от бензиностанцията, за да могат да се вкарат по-тежки машини, които най-вероятно ще нарежат конструкцията.

Пътната обстановка в района на инцидента ще бъде усложнена и днес. Бул. „Никола Вапцаров” е затворен в едната посока, допускат се само коли на градския транспорт.

От болница „Токуда”, където са настанени пострадалите, обясниха пред bTV, че двама остават в здравното заведение. Най-леко пострадалата жена още снощи e изписана и се е прибрала у дома. Останалите двама са в Клиниката по неврохигургия и състоянието им се подобрява и са без опасност за живота.

Пациентката е с комоцио и фрактура, а мъжът е с травми на меките тъкани на лицето. И двамата нямат нужда от допълнителни хирургични интервенции.

Строителният инженер Георги Георгиев обаче заяви пред bTV, че случилото се е вторият поред инцидента на обекта.

В края на 2014 г., когато обектът е бил замразен, е загинала млада жена, пропаднала в необезопасена шахта. Тогава Георгиев е правил оглед на мястото и е установил, че не са спазени законови изисквания за обезопасяване на обекта.