7 съвета, които ще ви спасят от глоба ако ви спрат катаджии

96

Предстоят празници, задава се уикенд. Може би ви се иска да се качите в колата заедно със семейството или добри приятели и да заминете някъде. Знаете обаче, че точно в периоди, в които хората много пътуват, по пътищата на пост застават много катаджии, съветва „Div.bg“.

Разбира се, такава им е работата, наясно сме, че е по-добре да са там, дори и само като превантивна мярка. Какво да правите обаче, ако знаете, че сте карали бързо, говорили сте по телефона, не сте видели знака и т.н., и т.н., но неистово желаете този път да ви се размине? Не, тук изобщо не става дума за даване на пари на полицаите. Вижте нашите седем съвета как да отървете фиша и да излезете чист от една неприятна ситуация.

1. В момента, в който видите палката или светлините, намалете и спрете възможно най-бързо

Така ще покажете, че сте напълно наясно със случващото се на пътя и уважавате закона, чиито представители са именно униформените.

2. Създайте безопасна обстановка

Как става това? Ако сте с шапка, свалете я, свалете слънчевите очила, извадете си документите на удобно място (не е нужно да ви ги поискат и чак тогава да започнете да се ровите в дънките или жабката), светнете лампата и намалете музиката.

3. Не се правете на отворко, за да не създавате излишно напрежение

Полицаите имат право да претърсят колата, да поискат да отворите багажника – това са стандартни процедури. И в никакъв случай не тръгвайте да излизате от колата, преди полицаят да ви е помолил да сторите това.

4. Оставете полицаят да води разговора

Най-вероятно ще ви попита дали знаете защо ви е спрял. Отговаряйте кратко и ясно и не се правете на прекалено остроумен. Тогава униформеният ще ви каже, ако сте направили някакво нарушение.

5. Не се заблуждавайте, че всичко е наред

Полицаите често ви карат да си мислите, че са ваши приятели, но това не е вярно. Те са на работа и нямат намерение да се сприятеляват с никого. Това не значи да се държите грубо, но също и не бива да се паникьосвате.

6. Покажете уважение

Такава е професията им, че те обичат и оценяват, когато някой покаже уважение към работата им. Гледайте ги в очите, говорете ясно и не се правете, че не чувате какво ви казват.

7. Покажете, че съжалявате

Полицаите също са хора и дори и да не сте блондинка с големи гърди и влажен поглед, пак ще спечелите точки, ако покажете, че разбирате къде сте сбъркали и че съжалявате за постъпката си. В повечето случаи това наистина върши работа. Е, може да ви се наложи да слушате малко наставления и упреци, но най-вероятно накрая разговорът ще свърши с „Добре, този път само ви предупреждавам, но това е изключение!“