Джихадисти в Европа готвят атомен удар?

40

Терористите от Париж събирали документи за ядрения център в Юлих 

Джихадисти в Европа са се опитали да направят радиокативна бомба или да атакуват атомна централа. Това става ясно от таен доклад на германското разузнаване, за който съобщава радиомрежата „Германия”, пише „24 часа“.

Според радиото в жилището на атентатора от Париж Абделслам Салах са открити статии и снимки на изледователския ядрен център в германския град Юлих. Освен информации за центъра в жилището му са открити и снимки на директора му Волфганг Маркарт.

Според радиото директорът на германската служба за защита на конституцията Ханс-Георг Маасен е пратил доклада си до членове на всички комисии в парламента и е помолил за поверителен разговор.

Министерството на вътрешните работи иканцлерството отрекох ада са получили подобни доклади.

Данни за подобен шпионаж на атомни централи има и белгийското разузнаване. След бомбените атентати в Брюксел, при които загинаха 32-ма души, белгийците са открили документи в жилища на джихадисти, според които те са следили един белгийсик атомен изследовател. Предполага се ,че намерението им е било да го изнудват за радиоактивни материали за направата на т. нар. „мръсна бомба”.

Има и данни, че поне един джихадист е имал достъп до защитената зона на една белгийска атомна централа. В деня на атентата ръководството на атомната централа „Тианж” е пратила у дома всички работници, които не са непременно нужни за безаварийното действие на централата. Причина за това е откритието, че достъп до сигурната зона е имал години наред човек, който се е бил на страната на Ислямска държава в Сирия и е загинал там. Европейските атомни централи трябва да изпълняват строги критерии за защита срещу терористичен атентат. Според еколози обаче, предвидената мъглива завеса, която да се пуска при сигнал за готвена атака от въздух, не пази реакторите стопроцентово.