Германци точат социални помощи чрез българи

50

Мащабна схема за източване на пари за социални помощи беше разкрита в Германия, пише „Монитор“.

В нея са замесени две посреднически организации, а за целта са използвани бедни чужденци.

Прокуратурата в Бремен е иззела 1400 папки с документи за изплащане на социални помощи на 1250 социално слаби чужденци, повечето от които са български граждани. За аферата съобщи „Дойче веле“.

За 180 от тези случаи има сериозни съмнения за измама. Очаква се броят на проверките да нараства, а щетите може да достигнат милиони евро, пишат местните медии.

С проверките трябва да бъде доказано дали получателите на въпросните социални помощи са представяли фалшиви трудови договори като наети на непълно работно време. В Германия уредбата е такава, че всеки, чийто доход не стига за издръжка, може да подаде молба за отпускане на социални помощи. Те трябва да покрият разликата до минималната сума за издръжка, която е 404 евро на месец – без наема и режийните разходи, които се добавят към помощите.

Схемата е била измислена от две посреднически организации – „Агенция за заетост и интеграция“ и „Дружество за семейството и половата равнопоставеност“. Двете организации имат за председател един и същ човек.

Те са отчислявали за себе си част от социалните помощи, изплащани на бедните работници. Българите са получавали само незначителна част от помощите, а лъвският пай е отивал у посредниците. Прокуратурата вече е повдигнала обвинения срещу председателя на двете организации, както и срещу мъж, за когото се твърди, че е бил преводач. Тепърва трябва да бъде установено дали и фирмите работодатели на българите не са замесени в схемата.

Откакто прокуратурата се е заела със случая, броят на получателите на социални помощи е спаднал, пише вестник „Везер Курир“. Някои от получателите на помощи сами са се отписали, други са се покрили и не могат да бъдат открити, а на трети помощите са били спрени от самата служба, обяснява нейният ръководител Фридрих-Вилхелм Грул. Той уверява, че занапред всяка молба ще се проучва поотделно.

Грул е категоричен, че виновниците трябва да се търсят не сред получателите на помощи, а в двете посреднически организации. Те са изпращали работниците във фирми, които са плащали доста по-малко от законовата минимална ставка от 8,50 евро на час. „Тези мигранти са били експлоатирани“, казва Грул. Според него повечето от тях са били наети да чистят кораби.

Има съмнения, че чужденците са били примамвани с оферти за добра работа в Бремерхафен. Повечето от тях идват от българския пристанищен град Варна, съобщава „Везер Курир“.

Първите съмнения за нередности са от края на 2014 година. Тогава броят на молбите за помощи изведнъж се увеличава, а служителите забелязват, че много от подадените молби изглеждат по един и същ начин. В повечето случаи кандидатите били придружавани от сътрудници на „Агенцията за заетост и интеграция“. През пролетта на 2015 година бил заведен и първият иск за проверка по случая. Ако бъде доказана, тази схема може да се превърне в най-мащабния случай на измами със социални помощи в Германия, пишат медиите.

Швейцария ще премахне от 1 юни тази година всички ограничения на пазара на труда за румънски и български граждани. Това съобщава Медиафакс, цитирана от БТА. И уточнява, че мерки за ограничаване на имиграцията може да бъдат наложени само при наплив от имигранти от двете страни.

Постановлението, одобрено днес от правителството на Швейцария, предвижда свободен достъп до пазара на труда за румънски и български граждани от 1 юни 2016 година. Швейцария удължи през 2014 година рестриктивните мерки за гражданите от двете страни, които изтичат на 31 май 2016 година.

„В случай че имиграцията от Румъния и България превиши с 10 процента средната стойност за последните три години, на 1 юни 2017 година или най-късно на 1 юни 2018 година, Съветът на федерацията ще може да въведе нови ограничения на вътрешния пазар на труда, валидни до 31 май 2019 година“, уточни правителството в Берн.