Протестиращите в Скопие щурмуваха кабинета на президента. Има ранени и задържани (Видео)

30

Десетки са ранени и най-малко 12 души са задържани по време на протестите срещу македонския президент Георге Иванов.

Причина за общественото недоволство е скандалното решение на президента Георге Иванов да помилва разследвани за корупция политици, бизнесмени и магистрати, предаде „Стандарт“.

Снощи демонстранти нанесоха сериозни щети на неговия офис в Скопие. Преди това те призоваха държавния глава да подаде незабавно оставка.

Протестиращите разбиха офиса на президента на страната Георге Иванов, разбиха стъклата на министерството на правосъдието и влязоха в сблъсъци с полицията, която се опита да укроти безредиците.

След като протестиращите започнаха да замерят Министерството на правосъдието в Скопие, на улицата излязоха полицаи, които се наредиха в кордони и започнаха да извършват арести, съобщи македонското електронно издание МКД,.

Кордонът от полицаи беше разположен при Министерството на правосъдието с водни оръдия. Органите на реда са поваляли част от хората по земята, биели са ги и са арестували част от тях.

При сблъсъците са ранени журналистът от „Плусинфо“ и фоторепортери на „Вечер“, които са били откарани в болница, а още няколко други журналисти са получили по-леки наранявания.

Протестиращите в Скопие отново замеряха с яйца и камъни приемната на президента в Скопие, искайки оставка на държавния глава Георге Иванов. Късно снощи те пробиха и кордон на охраняващата ги полиция.

Същевременно председателя на разпуснатия по-рано този месец парламент Трайко Веляновски заяви, че няма как събранието да бъде свикано отново, за започване на процедура по импийчмънт.

Вчера за втори ден в Скопие граждани излязоха на протест срещу действията на президента Георге Иванов. Протестите под надслов „Няма истина, няма мир“ пред сградите на Специалната прокуратура и парламента започнаха мирно. По-рано Иванов  съобщи решението си да прекрати всичките разследвания срещу политици в страната, която от 1 година насам се намира в криза на представителството.

Излезе и пълният списък от 56 спрени дела, които включват както разследванията срещу управляващите от ВМРО-ДМПНЕ, така и тези срещу опозицията.

Протестиращите искат оставката на Иванов, замразяване на процеса по провеждане на предсрочни парламентарни избори на 5 юни и формиране на експертно правителство, което да организира честен и демократичен вот. Демонстрациите са свързани с опозиционния СДСМ и лидера му Зоран Заев, който присъстваше на вчерашните акции.