Родители стават квестори по време на матурите

26

Министерството на образованието и науката иска да ангажира над 2700 родители  в наблюдението на държавните зрелостни изпити на 18 май. Това съобщи днес вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева след среща с родителски организации. Ще се погрижим и  децата със специални образователни потребности също да положат своите матури, увери министърът.

Родителите стъпват на този терен, за да осигурят честността на изпитите, посочи министърът и призова учениците да учат, а не да се опитват да преписват.

Няма как да започнеш нечестно и да очакваш животът да е честен към теб, обръщам се към родители и ученици да покажат какво са научили, апелира Кунева. Представителите на родителските организации подкрепиха идеята да се гарантира честна игра и коментираха, че участието им в процеса ще осигури неговата прозрачност.

Директорите ще трябва да организират включването на трима родители във всяко училище, като матури ще се проведат в над 900 училища.

Зам.-министър Диян Стаматов обясни, че има специално изискване към директорите да изберат родители, чиито деца не са зрелостници. Родителите не трябва също да са преподаватели или завършили висше образование по специалност, която съвпада с изпита. Не могат да бъдат и учители, които подготвят деца за зрелостни изпити. Те няма да влизат в стаите, но ще наблюдават целия процес по осигуряване на сигурността – запечатване и разпечатване на помещенията преди изпита, ще следят да не влизат външни лица в сградата, ще наблюдават разпечатването на изтеглените въпроси, ще могат да следят на мониторите как протича изпитът. Родителите ще наблюдават работата на квесторите по коридорите, ще имат достъп и до най-критичното място за получаване на информация отвън – санитарните възли. Те имат право да подават и сигнали за нарушения при провеждане на изпита.

МОН в момента води разговори с експерти и инспектори за допълнителни мерки срещу преписването, част от които ще бъдат огласени, а други – не. Изборът на родители ще става на два етапа – първо през настоятелството, после през педагогическия съвет на училищата.

Министър Кунева обсъди с родителските организации и проблеми, свързани с новия Закон за предучилищното и училищното образование. Родителите нямат притеснения за това, че първокласниците ще учат по старите учебници. Те очакват с прилагането на новия закон обаче да се даде възможност на класните ръководители да имат по-голяма свобода да общуват с децата и родителите, а не да са само администратори. Това е много важно за децата след 4 клас, които са свикнали с един учител, а в пети клас нямат близък контакт с многото учители. Така родителите ще са информирани за проблемите им по-навреме, а не на родителската среща.

Обсъден бе и въпросът обучението да е в една смяна. Министърът се ангажира МОН да води разговори с общините,  за да се търси решение занапред, но посочи, че промяната може да се осъществи поетапно в рамките на няколко години.