Бъчварова призна: Няма армия по границата, защото е скъпо

29

Най-сетне лъсна защо всеки път военният министър върти и суче, че ту праща войници на браздата, ту ще ги праща, но в бъдеще време, ту са там. Оказа се, че само се е пробвал да излезе от ситуацията. За последно вчера обяви, че праща 300 бойци заради саморазправата на групи граждани по браздата, съобщава Канал3.

Безпаричие е истинската причина гранични полицаи и военни да не патрулират в момента по границата заедно и да се налага граждански отряда да прибягват да своеволия с нелегалните чужденци, заловени на наша територия.

Законовата промяна за изпращането на войската на границата беше приета от парламента още преди няколко месеца, но, още не се прилага на практика, с изключение на няколко учения.

Изчаквал се най-сгодният момент. В момента било налице намаляване на миграционната криза от порядъка на 36 до 40%, каза Румяна Бъчварова. „Всеки ден на армията и полицията там с подсилени сили и средства, струва много пари. Затова преценяваме внимателно кога да започнем“, призна тя на влизане в заседанието на вътрешната комисия, където я изслушват по скандала с видеозаписа, сочещ, че гранични полицаи наблюдават безучастно навлизане на нелегални.

Тя отрече да са закъснели мерките на МВР по опазването на държавната граница и отново заклейми доброволните отряди, които се организират за „лов на бежанци“.“Това, което се случва, е опит на определени групи да се включат в тоя процес, не коментирам добронамерено, или недобронамерено, това ще се изясни, което ние искаме да предотвратим, защото имаме такава възможност“, отсече Бъчварова. Инструкциите към гражданите щели да бъдат качени на сайта на Гранична полиция, но не съдържали нищо особено, освен напътствия „къде и как да се подава информацията , и как тя да бъде съществена, така че да можем по-бързо да стигнем до тях“, обясни Бъчварова.

На въпроса за убитото 13-момиче от Провадия министърката реагира нервно, че неведнъж е казвала на медиите: „Мен за конкретните случаи не е редно да ме питате. когато има информация, ще представим. Има доста основание да мислим, че ще приключим.“

– See more at: http://kanal3.bg/news/bulgaria/parlamentarni-novini/29402-Bachvarova-prizna:-Nyama-armiya-po-granicata,-zashtoto-e-skapo#sthash.X4FPKWu0.LFmRT2Xw.dpuf