Армията е по границата, очакваме вълна от имигранти

24

По границата с Гърция вече е в ход разполагането на части от Въоръжените сили заради очакван мигрантски поток, пише OFFNews.

Жители на Ивайловград алармираха, че висши военни са обиколили местни хотели в търсене на места за настаняването на близо 50 военнослужещи. Настаняването трябва да започне от утре, а подобни сондажи са правени и по други населени места край границата с Гърция. Ивайловград се намира на 3 км от границата с южната ни съседка, в тази част от нея не е предвидено издигането наограда.

Засилен мигрантски поток през българо-гръцката граница се очаква със затоплянето на времето, а в понеделник премиерът Бойко Борисов обяви, че армията има готовност да прати 300 души за подкрепа на силите на Гранична полиция.

Към момента от Министерството на отбраната не потвърждават официално информацията. От ведомството се ангажираха да проверят информацията.

Рано тази сутрин на българска територия бяха задържани 19 иракчани, които са преминали българо-гръцката граница в района на благоевградското село Теплен. Сред тях е имало шестима мъже, четири жени и девет деца, които са задържани и предадени на Районния съд в Гоце Делчев за незаконно преминаване на границата.

Също днес стана ясно, че само за един ден над 800 души са напуснали доброволно лагера край Идомени на границата с Македония. Те са настанени на различни места в Северна Гърция. Преместването им е като реакция от страна на македонските власти, които използваха сълзотворен газ срещу щурма на бежанците повлия на решението им да напуснат Идомени.

В началото на март военният министър Николай Ненчев обяви, че властите имат готовност за разполагането на леки преградни съоръжение на границата с Гърция. Тогава той уточни, че към момента не се налага изграждането на такива съоръжения. Във връзка с кризата с мигрантите Ненчев проведе срещи с колегите си в Румъния, Турция, Сърбия, Македония и Гърция