Гърците ни изкупиха шоколадовите бонбони

290

Шоколадовите бонбони станаха тотален хит сред гръцките шопинг туристи, пише Стандарт. Преди големия християнски празник Великден чужденците масово изкупуват от Благоевградско шоколадови изделия в промишлени количества.

Увеличение на гърци отчитат в последните няколко седмици търговците в Петрич и Сандански. В пазарните дни в двата южни града пристигат автобуси и автомобили от южната ни съседка. Туроператори на юг от границата организират с голям успех екскурзии, най-вече за пенсионери, до България. Целта на туристите е да направят обиколка на магазините в двата града преди Великден и да си купят евтини и качествени стоки. Пазаруват всичко, от хранителни продукти през прах за пране и дрехи до зарзават.

Мнозина купуват малки сувенири за своите близки за великденските празници. Възрастните гъркини не пропускат да си вземат тигани и тенджери на ниски цени в сравнение с тези в родината им. „Търсят трайни хранителни продукти, които да подредят на великденската трапеза, най-вече шоколадови изделия. Не смеят да купуват яйца, пък и е още рано. Най-голям е напливът в навечерието на празника. Тогава правят сериозни обороти, но за всяко нещо се пазарят“, споделят търговци в южния град.

Не по-различно е положението и в Гоце Делчев, където също е пълно с гърци. „Пълним торбите с различни храни. За Великден купуваме много дрехи, обувки и сувенири за подаръци. При вас стоките са два пъти по-евтини“, казва Йоанис Константинидис, който живее в село до град Като Неврокопи.