Българска агенция по безопасност на храните извършва стриктен контрол върху целия млечен сектор. Това заяви изпълнителният директор на Агенцията д-р Дамян Илиев, след среща с представители на млекопроизводителите. Той отбеляза, че 6 положителни проби за наличие на немлечни мазнини са открити в българско сирене. „Взети са близо 400 проби от търговска мрежа, както от български, така и чужди продукти – сирене, кашкавал и масло. Изследвани са 164 проби, като 6 от тях са положителни“, поясни д-р Илиев. Той подчерта, че количествата сирене, което е неправилно етикетирано, като млечен продукт са възбранени. Предстои потвърждаване на резултатите в референтна лаборатория в Германия.
Д-р Дамян Илиев каза, че за последните 10 дни е установено над 200 тона неотговарящо мляко с произход от ЕС. Той посочи, че продукцията може да бъде използвана само са сирене с период на зреене 60 дни и добави, че в нея няма открити растителни мазнини. По думите на изпълнителния директор на БАБХ, при втория етап на вземане на проби за качеството на суровото краве мляко резултатите са по-добри от първите. „Първия етап на пробите имаше много ферми, чието мляко не отговаряше. След като предоставихме на фермерите резултатите от първите проби, те са отстранили някои проблеми“, добави д-р Илиев и поясни, че оценка на всяка ферма дали произвежда качествено и отговарящо на европейските изисквания краве мляко ще може да се даде след последното взимане на проби. „Ние сме поели ангажимент пред ЕК да не допускаме на пазара некачествено мляко“, каза д-р Дамян Илиев.