28 в битката за БСП

42

Скритият фаворит – Красимир Янков

Месец преди конгреса, в червеното племе върви трескава подготовка за избор на председател на Партията-майка. Освен сегашният председател Михаил Миков, в битката за лидерския пост се включват имена като Кирил Добрев, Георги Гергов, Янаки Стоилов, Таско Ерменков, Ангел Найденов, Кристиян Вигенин и Драгомир Стойнев.

По стара традиция най-вероятно на самият конгрес ще завалят отводи на различни кандидати в полза на един или друг. Както се казва, този филм вече сме го гледали и не е нищо ново за Столетницата. По-особеното обаче в тази серия е това, че този път вероятно външна фирма, специално наета от Миков, ще се заеме с броенето на гласовете за ръководителите и ръководните структури в партията.

Засега трима са основните фаворити за „шогун“ на социалистите:

досегашният лидер Михаил Миков, Корнелия Нинова и Красимир Янков.
mikov (Small)

Михаил Миков – кандидатът на апарата?

Досегашният председател  на БСП Михаил Миков пое партията след близо 13 годишно управление на Сергей Станишев. През 2014 година, макар и дългоочаквано, оттеглянето на Станишев свари редиците на червените неподготвени. Въпреки това всички се надяваха на нов тласък напред след оттеглянето му. Миков обаче за две години не успя да овладее подводните течения в партийните редици. Още преди да изтекат стоте дни на новият председател заваляха вътрешнопартиийни компромати, които целяха да нанесат удари върху имиджа му и да го стопират преди да започнал каквито и да било реформи.

Кръговете, които го подкрепиха на конгреса през 2014 година, бързо му припомниха защо е избран.

Още преди това се появиха публикации, които припомниха връзката на новия председател с кариерата на Георги Христозов, бившият вече скандален председател на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг БЕХ. Миков лансира лично Георги Христозов още по времето на тройната коалиция за изпълнителен директор на „Мини Марица Изток 2“ ЕАД. Този пост Христозов заемаше година преди да оглави борда на БЕХ. Запознати с тънкостите в енергетиката дори стигат по-надалече, като свързват Миков по линията енергетика с Делян Пеевски. За тази връзка работи и факта, че имено Миков е автор и на поправките в закона за ДАНС, които всъщност направиха избора на Пеевски възможен.

ninova (Small)

Корнелия Нинова – свързващото звено между БСП и АБВ?

Корнелия Нинова също има амбицията да поведе БСП. Възходящата кариера на Нинова започва в мандата на тройната коалиция, когато е зам.-министър на икономиката и енергетиката в оглавяването от Румен Овчаров ведомство. Тя е отстранена през 2007 г. покрай корупционния скандал около Румен Овчаров и Ангел Александров в държавния тогава холдинг „Булгартабак“, който по това време е под неин надзор. В последствие заради този скандал Сергей Станишев отстрани Корнелия Нинова и Делян Пеевски от правителството. Няколко месеца по-късно съдът възстанови Пеевски на поста.

Във времето Нинова е променяла позиции и е сближавала вижданията си със силните на деня. Беше в близкия на Сергей Станишев кръг и част от Изпълнителното му бюро от 2009 г. до 2012 г., след това пък гравитираше за кратко около Георги Първанов. Само преди месец самият Първанов показа, че тази връзка съвсем не е приключила. Въпреки че лидерът на АБВ винаги се е дистанцирал от въпроси, свързани с организационната дейност в други партии, този път заяви, че именно Нинова според него е естественият кандидат за лидер на БСП.

Друг факт, който дава знак в тази посока е и паралелната кандидатура на Кирил Добрев. Нинова и Добрев са близки, което означава, че

най-вероятно Добрев, ще си даде отвод на самия конгрес в нейна полза.

kiril-dobrev (Small)

Самия Добрев никога не е късал връзката си с Първанов и има опит в апаратните конгресни игри. Има вероятност той да се опита да подсигури тил на Нинова в броенето на гласовете при същинския избор.

През 2009 година Кирил Добрев отпадна от изпълнителното бюро след, като комисията по избор на партията откри фалшификации в изборните бюра, в които членове бяха имено хора на Добрев. Стигна се до там, че членове на партията подписваха клетвени декларации, че не са гласували за него. Това доведе до безпрецедентно за Позитано второ гласуване за бюро след седмица и отпадането на Добрев от ръководството. Запознати с кухнята на червената централа смятат, че вероятно Добрев ще се опита именно чрез подобна манипулация да осигури лидерския пост на Нинова, и да си осребри нов пост в бюрото.

qnkov (Small)

Красимир Янков – подценяваният кандидат?

На фона на до тук изброените кандидати, единствено името на Красимир Янков се откроява с липсата на грандиозни скандали около себе си. Като депутат, Янков не пести енергия от парламентарната трибуна, харизматичен е и затова младите го харесват. Но понеже не принадлежи на нито един от лобистките кръгове в партията, много хора смятат, че едва ли ще има възможност да се пребори с бронирания апарат за лидерския пост. На фона на тежката организационна криза в партията, мнозина виждат Янков, като носител на нова енергия и надежда за алтернатива сред младите социалисти. Младия кандидат за лидер призова преди дни за дебат по горещите теми на партията своите конкуренти, включително и сегашният председател Миков, но засега те мълчат.

Дебат едва ли ще има, но като първа среща между основните кандидати се очертава конференцията на партийната организация в Красно село тази събота. Там тримата кандидати ще борят за подкрепата на партийните, членове представяйки своята платформа за развитие на партията в следващите години.

Който брои гласовете, той печели изборите

За първи път външна фирма вероятно ще брои гласовете на този конгрес на БСП. Това е новост, предложена от председателя Миков, с която той се опитва да гарантира безпристрастността при избора на ръководство. Скептиците обаче с основание смятат, че след като е наета от сегашния председател, този вариант е „мъртво роден“. На Позитано се чуват все повече гласове за това, че всеки от кандидатите, трябва да има застъпници в изборните бюра, които да имат достъп до фактическото броене на гласове и първичните протоколи. Според запознати с апаратните игри,  само така би се гарантирала легитимността на избрания председател, който и да е той. В противен случай над избора за пореден път ще тегне сянката на съмнението, която ще изяжда червените редици за вбъдеще.

Източник: no-comment.bg