Средната пенсия скача до 331 лв.

48

Всеки пети, излязъл в заслужен отдих, ще получава 4 лв. отгоре

Средната пенсия ще скочи до 331,62 лв. в началото на юли. Тогава всички пари за старини ще бъдат увеличени с 2,5% по формулата на „швейцарското правило“. Сега средната сума, която получават излезлите в заслужена почивка, е 321,78 лв. С почти 4 лв. ще нарасне минималната пенсия, която в края на миналата година са получавали половин милион българи. Така от юли всеки пети пенсионер ще взима по 161,38 лв. „От 1 юли всяка година ще има индексация на всички пенсии, с изключение на тези, които са на тавана на пенсията и те няма да получат увеличение, заяви социалният министър Ивайло Калфин пред БНТ.

За последно максималната пенсия беше увеличена в средата на 2015 година. Тогава таванът се вдигна от 840 лв. на 910 лв. Причината беше нарастването на максималния осигурителен праг от 2400 лв. на 2600 лв. Именно максималният доход, върху който могат да се осигуряват работещите, оказва влияние върху покачването на тавана на пенсиите. Сега най-високата пенсия, която могат да получат възрастните, е 35% от максималния осигурителен доход. Както „Монитор“ писа, според 3-годишната прогнозна рамка на Министерството на финансите до 2019 година максималният осигурителен праг ще остане 2600 лв. Това означава, че дотогава таванът на пенсиите ще остане замразен. От 2019 година той ще се определя на база 40 на сто от максималния осигурителен праг. Така ако той остане 2600 лв., най-високата пенсия ще се увеличи на 1040 лв. От догодина пък се предвижда да бъде увеличен коефициентът на тежест за всяка година осигурителен стаж. „Това ще доведе до значително увеличаване на средната пенсия, но не веднага“, заяви още Калфин. Така според разчетите на социалното министерство през 2027 година парите за старини ще се увеличат с 40%.

От днес започва изплащането на великденските добавки на пенсионери със суми до 300 лв. Така над 1,2 млн. души ще получат по 40 лв. Тези от тях, които получават сумите си по банков път, както и най-възрастните пенсионери ще получат бонусите си още днес. Останалите ще вземат пенсиите си по предварително изготвен график до 20 април.