Уефа намалява наполовина отборите в Шампионската лига

48

Богатите ще стават все по-богати, а бедните – все по-бедни. Сякаш под това мото УЕФА планира да въведе сериозни промени във формата на Шампионската лига. Вестник The Telegraph публикува обширен материал, посветен на предстоящата реорганизация на най-престижния клубен турнир. Идеята е в груповата фаза да участват само 16 отбора, а не както в момента – 32. По този начин ще се ограничи до минимум присъствието в групите на клубове от по-малките страни. През настоящия сезон в елитната компания пробиха Малмьо ФФ, Макаби (Тел Авив), БАТЕ Борисов и Астана, но зрителският интерес към мачовете с тяхно участие беше в пъти по-малък в сравнение с дербита като Реал Мадрид – Пари Сен Жермен, Байерн (Мюнхен) – Арсенал и Ювентус – Манчестър Сити.

Под натиска на големите клубове, УЕФА смята от сезон 2017/18 да експериментира с две групи от по 8 отбора. Така всеки от участниците в тази фаза ще има гарантирани минимум 14 мача, а това означава повече приходи от реклами и телевизионни права. Планира се борбата в групите да продължава и след Нова година.

Плановете на европейската централа предвиждат като компенсация към по-малките клубове, да се създаде още един турнир. В него ще участват и отбори от страни, които никога не са класирали свой представител в групите на Шампионската лига или Лига Европа.