Предупреждение: Великденските яйца могат да пощурят децата

45

Великденските яйца могат да пощурят децата. Причината е, че боите, с които се шарят, съдържат съставки, които причиняват хиперкативност при подрастващите, съобщи шефът на „Активни потребители“ Богомил Николов.

При възрастните страничните ефекти са минимални, но експерти съветват хората с алергия и астма да избягват прекомерната консумация на храни с оцветители, съобщава „Телеграф“, цитирани от plovdiv24.Междувременно от Българската агенция за безопасност на храните съобщиха, че започват засилени проверки по месарниците за нелегални агнета.

Причината е, че има масова практика по Великден и Гергьовден нелегални търговци, главно от ромски произход, да зареждат с прясно агнешко малки месарници като си набавят месото от частни малки фирми.

Мръвки от нерегламентирани обекти масово се продават на открито по тържища в страната, заяви Богомил Николов. Такова тържище има в Долни Богров. Там освен агнешко от фермата хората могат да се сдобият и с яйца, продавани на открито и под пряка слънчева светлина.