Астероид-убиец се разби в Юпитер! (ВИДЕО)

72

Сериозен сблъсък е претърпяла най-голямата планета в Слънчевата система – Юпитер, с астероид. Събитието е било заснето от любители астрономи, които наблюдавали луните на гиганта, съобщава „Дискавъри”, цитирани от БЛИЦ. 

Близките срещи с астероиди не са необичайни за газовия гигант, чиято огромна маса е причината за мощно гравитационно поле. Юпитер често е наричан и „вътрешен пазител на слънчевата система, тъй като всеки астероид или комета, които се приближат твърде близо, биват разкъсвани „на парчета”, които потъват в гъстата атмосфера на планетата с огромна скорост.

Последният сблъсък на Юпитер е заснет от двама астрономи в Австрия и Ирландия, които забелязали проблясване до единия край на планетата по едно и също време. Не е сигурно дали проблясването е било астероид или комета.

Ако беше забелязано само от един наблюдател, проблясването можеше да бъде сметнато за физическо явление или смущение в камерата на астронома. Засичането му от двама души по ендо и също време е рядък шанс и сочи, че на 17 март Юпитер най-вероятно е ударен от астероид или комета.

Най-голямата планета в нашата система си спечели прозвищетп „царя на планетите”, след като преди години стана ясно, че тя е „погълнала” планета голяма колкото Земята и така е постигнала гигантския си размер. Ако Юпитер беше куха сфера, в нея щяха да могат да се поберат 1300 топки с големината на Земята.