Синоптиците обещават до 30 градуса през април! Лятото идва!

97

Най-ниските температури през април у нас ще са между минус 2 и 3 градуса, а най-високите – между 25 и 30 градуса, съобщи за БТА Красимир Стоев – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Според него се очаква през април средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 11 и 13 градуса, по Черноморието и по високите полета – между 9 и 11 градуса, а за планините – от минус 5 до 2 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 40 и 70 л/кв.м, а в планинските райони – между 60 и 100 л/кв.м. През първото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Ще преобладава слънчево време, с по-значителни увеличения на облачността към 3-5 април, когато на места ще превали и прегърми. В края на десетдневието динамиката на атмосферните процеси ще се увеличи. Облачността над страната ще е значителна и на много места ще има валежи, в отделни райони – и интензивни. Температурите ще се понижат.

През второто десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните за месеца. През повечето дни облачността ще е значителна и ще има валежи, на места – значителни. Най-голяма вероятност за превалявания има около 12, 15 и 17 април. През третото десетдневие ще се запази тенденцията за динамично време, с условия за чести превалявания. Съществена промяна на температурите не се очаква.

Климатичната справка на НИМХ-БАН определя април като типичен пролетен месец, през който температурите се повишават значително. Броят на слънчевите дни се увеличава. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0 градуса. Опасност от слани съществува през целия месец. При интензивни затопляния се достигат обаче и летни температури – до 30-34 градуса. През втората половина на април зачестяват гръмотевичните бури.

Според астрономическата справка в началото на април слънцето изгрява в 7 часа и 9 минути, а залязва в 19 часа и 53 минути. Продължителността на деня е 12 часа и 44 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 6 часа и 22 минути, а залязва в 20 часа и 26 минути. Продължителността на деня вече е 14 часа и 4 минути.