Стотици българи с „изгорели” пенсии

23

Десетки, а може би и стотици българи, няма да могат да се пенсионират или ще бъдат ощетени с ниска пенсия съобщи kmeta.bg. Пенсиите им буквално изгарят след пожар в НОИ-Бургас. Документите им са били само там.

Така хем държавата съхранява документи и те са унищожени, хем ги изисква след това от хората, предаде Нова телевизия. На 22 юли 2015 година малко след 15:00 часа пожар избухва в архива на Националния осигурителен институт в Бургас. Мястото, където се съхраняват документите на хиляди служители на вече несъществуващи предприятия.

„Тук имаше едно вентилационно тяло. То е паднало и е станало късо съединение. Тук имаше един стелаж, обгорял, а тук един – целият изгорял”, разказва Енчо Жеков, директор на ТП на НОИ в Бургас. На пръв поглед незначителен инцидент без особени щети. В пожара обаче изгарят документи за стажа и платените осигуровки на стотици работещи. Без тях те не могат да се пенсионират. Като Иван Турманов – бивш автокранист в отдавна закрито предприятие.

„13 години ми изгоряха! Унищожени са ми от НОИ-Бургас” обяснява той.

Той изпада в „параграф 22” – държавата изисква от него документ, който тя съхранява и е унищожила. На практика няма доказателство, че е работил. Няма доказателство и колко е получавал.