Започват масови протести на джипитата от днес

28

Днес общопрактикуващи лекари започнаха ефективни протестни действия срещу налаганите реформи в системата на здравеопазването съобщава vesti.bg.

Медиците обясниха, че днешните протести не са свързани с пари, а с факта, че ще бъде затруднена тяхната работа.
„Нас ни превръщат в писарушки, а не в хора, които трябва да преглеждат пациентите“, коментира една от протестиращите в Кюстендил.
Нейна колежка допълни, че излезлите на протест общопрактикуващи лекари не искат повече пари, а подобряване на условията на работа както в интерес на пациентите, така и в интерес на лекарите. „Никой не е доволен от реформата, която се прави“, категорична е тя. Общопрактикуващите обявяват ефективен протест за пръв път от 6 години. През 2010 г. те стачкуваха заради сериозно забавени плащания от здравната каса и намалени лимити за прегледи и изследвания.

Личните лекари са недоволни не само от минималното увеличение на бюджета за първична извънболнична помощ – 2 млн. лв. за 2016 г., а и от постоянното натякване на здравния министър Петър Москов, че тази година парите и достъпът в извънболничната помощ ще се увеличат безпрецедентно. „Не искаме да бъдат заблуждавани пациентите, а лекарите да носят отговорност за изказани от други хора неистини“, обясни председателят на националното сдружение на общопрактикуващите лекари Любомир Киров. Проблемът, според джипитата, е, че постоянно се повтаря, че има огромен ръст от 36 млн. лв. на парите в болничната помощ, но реално при личните лекари той е 2 млн. лв. Останалите са в специализираната извънболнична помощ, за изследвания, при зъболекарите. Освен това широко рекламираният ръст на направленията за прегледи при специалисти, за който отива част от скока на парите, всъщност е нищожен. „Предвидени са някъде към 408 хил. направления повече за осем месеца. Само че защо не се каже, че това означава следното – за всеки здравноосигурен пациент от април до края на годината са предвидени по 0.009 направления повече месечно. За колко време ще се събере възможността за едно направление? Ето това е, което просто не може, прелива чашата и трябва да се говори съвсем директно“, каза Киров. Той поясни и че при профилактичните прегледи няма особена промяна – добавено е изследване на едни от мазнините в кръвта, но е махнат общият холестерол. Не е вярно и че има ръст на профилактичните прегледи при децата – просто за тази година са предвидени толкова прегледа, колкото са отчетени през 2015 г., когато е имало ръст на дейността. Личните лекари са и против въвеждането на пръстовия отпечатък.
Ефективният протест е насочен срещу нормативните промени. На първо място срещу въвеждането на идентификационна система с пръстови отпечатъци за пациентите.

Регистрационната система за здравноосигурителни събития при изпълнителите на медицинска помощ чрез биометрични идентификатори на пациентите ще бъде въведен след първото полугодие на 2016 г., но в лечебните заведения за болнична медицинска помощ. Това заявиха от НЗОК във връзка с опасенията на общопрактикуващите лекари, че електронният идентификатор ще затрудни тяхната работа и ще удължи времето, необходимо да регистрират пациентите.
Според медиците това нововъведение ще ги принуди да попълват повече формуляри, ще се увеличат опашките пред кабинетите им и така ще се навреди на пациентите. Лекарите също така искат увеличение на направленията.
По време на ефективния протест ще бъдат осигурени кабинети за най-спешните случаи.
Протестиращите в Кюстендил обявиха, че утре към протеста ще се присъединят още няколко области, сред които Сливен, Перник, Ловеч, Пазарджик и др.
Медиците от спешната помощ обаче се разграничиха от протестните действия на общопрактикуващите лекари.