От 1 април всички лични лекари платени? Гилдията се закани на Москов

37

Личните лекари са на път да преустановят договорите със здравната каса от 1 април. Това означава – всеки преглед при джипито ще е платен. Причината са новите условия, които налага здравната каса на медиците. БЛС отказва да подпише Национален рамков договор със здравната каса, съобщи зам.-председателят д-р Галинка Павлова.В момента институцията е разпространила за обществено обсъждане проект на служебен рамков договор, съобщава Bnews. Той включва въвеждането на пръстови отпечатъци при преглед, оптимизиране на броя на болничните легла и лекарските практики по приетата от правителството здравна карта, задължения на лекарите по още невлезли в сила наредби на правителството.

Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев обяви, че съюзът ще обжалва този документ, ако той влезе в сила, и през следващите дни ще решава дали лекарите ще протестират ефективно.
Според гилдията, в момента цари пълен хаос и съвсем скоро може да дойде моментът на истината – масово искане на оставката на Петър Москов. Здравният министър, който успя да „поболее“ обществото с „реформите“, които не водят към нищо добро. Оказва се, че много лекари са възмутени и не са готови да подпишат споразумение при така предложените от МЗ условия.

„На въпроса „какво ще правите“ казват – така и така ни глобяват за какво ли не и непрекъснато сме виновни за всичко, по-добре да не сключваме договори и да преглеждаме срещу заплащане. Тревожно е, че такива настроения има и сред общопрактикуващите лекари. Ако от 1 април те кажат – ние не сключваме договор, техните пациенти остават в нищото“, каза д-р Павлова.

И тук, както и в други сектори ще има корупция. Това се дължи на приетата от правителството здравна карта, а в областните градове, където ще има съкращения, ще бъде страшно. Абсурдното решение и приемането му беше предложената от Москов Национална здравна карта, която определя броя на лекарите и болничните легла по области, като за нея не бяха дадени детайли по области и къде предстоят най-големи съкращения.