Българите масово се отказват от почивки в Гърция

26

Всеки пети български турист, или около 100 000 души, ще избере друго място за почивка, вместо Гърция това лято. Промяната в дестинацията се дължи предимно на бежанската криза, чието влияние върху туризма вече се усеща.
Струпването на бежанци в курортната част на Северна Гърция оказва негативно влияние, тя се оказа непредсказуема дестинация, както по отношение на затварянето на границата през зимата, така и по отношение на това, което ще се случи през лятото.
Нашествието на мигранти в южната ни съседка обаче няма да разколебае близо 400 000 българи да отидат на почивка в Гърция, пише „Монитор“. Това сочи прогнозата на Института за анализи и прогнози в туризма, изказана от неговия директор Румен Драганов.
Както пък вече стана ясно, хотели по Южното Черноморие са спрели записвания за туристи през лятото, за да не се получат дублажи. Причината е, че отсега били резервирани и не могат да поемат повече летовници. Заради отлива на туристи от Египет, Тунис и Турция България се очертава сред хитовите дестинации в международния туризъм.
“Имаме вече случаи на отказани записвания за определени периоди от време. За някои хотели резервациите са спрени отсега за средата на юни, целия юли и август. Системата е компютъризирана и като се напълни базата, се включва stopsale”, съобщи председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова.