Борисов: Докато съм в Брюксел, бунт на кораба

18

Никога не съм делил хората кой от коя партия е в управлението. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел преди началото на Европейския съвет, цитиран от БТА. По повод призива на народните представители от ГЕРБ премиерът да се яви пред Народното събрание и да уточни участието на ДСБ във властта, Борисов коментира: „Докато капитанът е в Брюксел, бунт на кораба. Ще отида, щом ме викат, аз съм дисциплиниран. Не виждам нищо спешно да решавам сега, имаме по-важна работа в Брюксел.

На колегите от ГЕРБ ще кажа, че реформата на министър Петър Москов ще стигне докрай и както аз, така и те, ще го подкрепяме“, заяви премиерът. В отговор на въпрос той поясни, че тази реформа ще завърши с министър Москов. Министър-председателят добави, че министърът на отбраната Николай Ненчев е получил подкрепа за всички направени предложения за техническото укрепване на армията. „Сигурен съм, че министър Ненчев ще потвърди – всеки ден, преди да спре обществена поръчка, той ми се обажда, казва, консултира се. По спрените от него обществени поръчки някак си няма коментар. Има двоен аршин в изказванията – когато ги спре някой министър от ГЕРБ, веднага изкачат и казват да се провери защо са ги разрешили. Когато спре някой от РБ, има мълчание“, отбеляза Борисов. „За мен всички министри са еднакви. Министър Ненчев се справя много добре, работи прекрасно с мен, всичко консултира. Ако някъде под тях в администрацията има проблеми – има прокуратура, служби, разследващи органи. И Ненчев, и Москов, са министри, които са ми предложени от Реформаторския блок. Министър Москов беше само преди няколко месеца началник щаб на ДСБ на изборите в София. Да кажат, че е мой министър – благодаря, винаги съм мечтал Москов да дойде в ГЕРБ, но той си е десебар, като говори, боли го и го е яд за това, които се случва. Той не е от ГЕРБ. Истински съжалявам, че му причиняват това“, заяви Борисов.

„Нямаме споразумение с ДСБ, а с РБ и то в момента се изпълнява. Що се касае до кабинета и министрите, както и управлението на кабинета, го правя аз. Предполагам, хората от ГЕРБ почват да недоволстват от ежедневните изяви на някои от членовете на РБ, които не излизат от РБ, а се правят на опозиционери, с кадрите, които имат във властта. Никога не съм делил хората кой от коя партия е в управлението. Ако те са добри професионалисти и си изпълняват ангажиментите, нямам повод по тази причина да ги гоня. Ако искат да стоят и да работят – да работят“, каза премиерът. „Не е морално да даваш акъл като опозиционер, а в същото време във възлови министерства да имаш толкова много кадри и то на ръководни места. Може би това им е додеяло на колегите от ГЕРБ и са решили да реагират. Тази позиция на РБ – да не знаят самите те какви са, пречи на работата на кабинета, коментира той. Обвиниха ме в лъжа, че Радан Кънев никога не е искал да се сменя главният прокурор. Извинявам му се за това, че съм го разбрал грешно. От отговора на г-н Кънев разбрах, че той държи на главния прокурор и не иска неговата смяна. Аз съм го разбрал грешно, защото от трибуната на парламента беше казал нещо такова, но му се извинявам за това, че съм го разбрал грешно. И аз не искам да се сменя главният прокурор, така че по този въпрос сме на едно мнение“, обобщи министър-председателят.

Премиерът говори и за очакванията му от днешния Европейски съвет. „В Европа действаме по-бавно и нерешително, но накрая винаги се взимат правилните решения. Надявам се европейските лидери да покажат, че здрава Европа е изходът от ситуацията. Много от колегите са притеснени, но аз съм оптимист. Нашето предложение съседните страни на Турция да бъдат в споразумението го има и се надявам днес да бъде достатъчно ясно, че либерализацията на визите влиза, след като се изпълняват ангажиментите на турската страна, отбеляза премиерът“, коментира Борисов. В отговор на въпрос той посочи, че не се очаква по силата на споразумението нашата страна да приема повече бежанци. „Няма такава част от споразумението, ние сме се съгласили за релокация на до 1200 човека, към момента имаме един. От двама, които дойдоха, единият избяга“, съобщи Борисов. „България най-надеждно пази границата на Шенген. Положението в Гърция и Македония е много тежко. Пратихме доста помощи за Гърция, днес – за Македония. Проявяваме хуманност и солидарност, но продължаваме да държим армията и граничарите на границата, защото процесите са неконтролируеми, коментира той. Борисов отбеляза, че мигрантите в близост до нашите граници са получили листовки с нови маршрути.

По неговите думи за час мигрантите биха могли да се насочат към нашата страна. Докато от Благоевград отново дислоцираме частите, те ще стигнат границата“, посочи премиерът. „Искам днес Европа да излезе много силна и много единна, защото всички тези, които обичат да поставят националните интереси над всичко, поотделно ще са просто едни много слаби държавички. Благодарение на европейската солидарност, на общия пазар, на всички правила в ЕС, Европа е в това добро състояние, че мигрантите от цял свят искат да дойдат тук, не искат в САЩ, Русия, Китай. Никой не иска и в Румъния да ходи, искат, ако може, да е по другите държави“, коментира още Борисов.