Държавен служител получава заплата, но не е стъпвал на работното си място от 6 години

22

Български държавен служител ще кандидатства за книгата с рекордите на Гинес, след като е уволняван 4 пъти и връщан на работа 3 пъти досега, очаква и за четвърти път да бъде възстановен.

Петър Илиев получава заплата, без да е стъпвал на работното си място повече от 6 години, информира БТВ.

Той е инженер по телекомуникационна техника. Бил е директор в Държавна агенция информационни технологии и съобщения към Министерството на транспорта и съобщенията.

„Четири пъти съм уволняван, три пъти съм възстановяван. Сега пак ще заведа дело и съответно пак ще ме възстановят. Малко преди да се пенсионирам като държавен служител, без да съм работил, ще подам документи в Гинес”, разказва Илиев. По думите му държавата е загубила над 30 хил. лв. от неговия казус. В края на 2009 г. между Петър Илиев възниква конфликт между него и изпълнителния директор на агенцията Красимир Симонски. В последствие бил уволнен за конфликт на интереси. Инженерът атакува уволнението в съда.

След като на две инстанции печели делото, бил възстановен на работа и същия ден – съкратен, с мотива, че е сменено името на неговата дирекция. Илиев обжалва и съкращението си в съда – пак е върнат на работа и пак съкратен. През всички тези години държавата плаща обезщетение и разходи за съдебни разноски след всяко връщане на работа на Илиев. И така 6 години и 4 уволнения. Сега пак ще заведа дело и съответно пак ще ме възстановят, но въпросът е защо се харчат безсмислено държавни средства и кой носи отговорност за това, коментира Илиев.

Директорът на агенцията Красимир Симонски ни отговори писмено, като заяви, че категорично няма нищо лично към Илиев, а казусът определи като „юридически“. Пред телевизията застана ресорният зам.-министър Валери Борисов. Според него причините за уволнението са констатирани нарушения на Петър Илиев. Само за казуса на чиновника Петър Илиев по доклади, разследвания и експертизи са работили поне 50 чиновници и 10 институции, сред които министерство, съд, прокуратура, инспекторати, ДАНС и множество адвокати. Общите разходи по казуса трудно могат да се изчислят, но са поне няколко десетки хиляди лева.