Предпоследно: Зимните гуми – задължителни от декември до март

37

Зимните гуми да останат задължителни от 1 декември до 1 март. Извън този срок от шофьорите да се търси отговорност, ако карат с летни гуми при студ и снеговалеж. Такова предложение се готви в транспортната комисия на парламента, съобщи вчера пред “Труд” нейният шеф Настимир Ананиев от Реформаторския блок. В същото време колегите му Петър Славов и Мартин Димитров се обявиха за пълна отмяна на тази поправка в закона.

Предложението на КАТ за задължителни зимни гуми от 1 ноември до 1 април бе гласувано на първо четене на 24 февруари. Още тогава експерти обявиха, че текстът ще отпадне за второ четене по няколко причини.

Климатичните са, че в България всяка зима има средно по 20 дни, когато температурите са под 7 градуса, а над тази температура зимните гуми се деформират и износват.
Статистическите са, че КАТ не събира данни колко катастрофи са станали със зимни или летни гуми.

Финансовите са, че липсва обосновка колко ще струва новата мярка, тъй като всички държавни и общински коли трябва да бъда оборудвани с по два допълнителни чифта гуми.

Но най-идиотското в предложението на КАТ е, че изискването за зимни гуми по чл. 139 от Закона за движение по пътищата се отнася до всички пътни превозни средства, тоест и до каруци, велосипеди, мотори, тирове и дори валяци и трамваи.

Единственият мотив за подобна промяна в закона е рушветчийски – уличните катаджии да събират колкото може повече подкупи, а началниците им да си докарат по нещо от фирмите вносители на гуми. За второ четене ще се види и кои избраници влизат в депутатското лоби, което също ще намаже.

Търсят писти и плацове за легални гонки
Общините да дадат терени на плацовете на закрити казарми или летища, на които да се провеждат легални гонки с коли и мотори. Участниците във всякакви други състезания по пътища и улици да бъдат съдени за хулиганство с МПС по нов текст от НК.
Собствениците на тунинговани автомобили пък да бъдат глобявани до 7000 лв. за промени на конструкцията. Около тези предложения се обединиха експерти и депутати от транспортната комисия на парламента вчера.

През 2015 г. в страната са установени 31 места, на които се провеждат гонки, съобщи шефът на КАТ Бойко Рановски. Записани са 220 присъстващи – участници и публика, но са съставени само 25 акта за нередовни документи, а 8 коли са спрени от движение.
Шефът на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров обяви, че на Столичната община е предложен готов проект за тренировъчен център за безопасно управление на коли и мотори по австрийски модел. Кметството трябва да осигури терен от 330 дка и няма да участва във финансирането от 7 млн. евро.