Прокуратурата иска 6 години затвор за биячите от околовръстното

53

Софийската районна прокуратура (СРП) е склонна да води преговори за споразумение с тримата авери на Ивайло Борисов-Ториното, които пребиха семейство с метални палки на Околовръстното, но при едно условие – ако те се съгласят да влязат в затвора за 5-6 г. Това става ясно, след като преди ден адвокатката на тримата обяви, че те са готови да се признаят за виновни и да сключат споразумение. Христо Христов, Александър Гечев и Георги Близнаков са обвинени за хулиганство и нанасяне на средна телесна повреда на бившия лекоатлет Васко Наумов. По второто обвинение НК предвижда по-тежко наказание – от 2 до 10 г. затвор. От прокуратурата заявяват, че до момента не са водили преговори за споразумение, но законът не го забранява, пише „Блиц“.

В същото време степента на обществена опасност на престъпленията (мястото и начина на осъществяването им, както и негативните последици от тях) мотивирали прокурора да приеме, че в случая единственото подходящо наказание е ефективно лишаване от свобода към средния размер – около 6 г. затвор.

Двама от разследваните – Гечев и Близнаков, вече са се сблъсквали с правосъдието. Гечев е съден за шофиране в пияно състояние, кражба и обида, а Близнаков – за неплащане на издръжка и кражба на кола.

„Не смятам, че е редно параметрите на споразумението да се определят чрез медиите. Не съм казвала, че е имало преговори, а само че сме склонни на споразумение след приключване на досъдебното производство“, коментира адвокат Мариана Тодорова.

Наумов посочил кой му е нанесъл удара, при който са му избити 2 зъба. Въпреки това обвинения за телесната повреда са повдигнати и на тримата. Според защитата те били провокирани и съжалявали, че не са устояли психически. По договори двама от тях са шофьори на Ториното, а третият бил съветник по хранене.