Кола бомба избухна в Анкара, има убити и ранени (ВИДЕО)

63

34 души загинаха, а 125 човека бяха ранени при кървав атентат в турската столица Анкара. Информацията бе съобщена от министъра на здравеопазването на Турция Мехмет Мюеззиноглу.

Нападението е извършено с кола бомба в оживен район в центъра на града, информира „Дарик“.

30 души са убити на място, останалите четирима са издъхнали в болници от раните си. Един или двама от убитите са нападателите. 19 от ранените са в тежко състояние.

Мощната експлозия е разтърсила площад „Ататюрк“ в 18.45 часа местно време. В района се намират метростанция и спирки на много автобуси. Мястото на взрива е символично – то е близо до държавни учреждения и дирекцията на полицията. При експлозията са изпочупени прозорците на сгради.

Министърът на вътрешните работи Ефкан Ала потвърди версията, че автомобил, натоварен с експлозиви, се е взривил на оживеното място в Анкара и това е констатирано от събраните веществени доказателства.

„Все още не можем да назовем конкретната групировка, която стои зад това кърваво деяние, разследването продължава и когато стигнем до категоричните заключения, те ще бъдат огласени“, уточни вътрешният министър, като увери, че това е възможно да стане още в понеделник.

vzriv kola ankara (Small)

Ефкан Ала се зарече пред журналистите, че макар по света да считат за невъзможна 100-процентовата победа над тероризма, Турция ще успее да го постави в окови.

Той призова за спокойствие и подчерта, че всички действия на правителството са насочени към единството на нацията и целостта на държавата, като прилага всички възможни мерки за опазването на реда и мира.

Президентът Реджеп Ердоган подчерта в свое изявление, че терористичните нападения са удар по целостта на страната и по единството на народа. Той увери, че армията, полицията, всички сили за сигурност и охраната по селата полагат усилия с риск за живота си да гарантират мира и спокойствието, и че няма начин всичко това да не се увенчае с успех и тероризмът да бъде поставен на колене.

Междувременно бе забранен достъпът до „Фейсбук“ и „Туитър“ заради активното споделяне на снимки, видеозаписи и коментари за атентата.