Кой ще загуби правото си на безплатно лечение? До седмици влизат нови правила

21

Нови правила за определяне на здравните права може да оставят много хора без възможност за безплатно лечение от 1 април, предупредиха от НАП, предаде „Стандарт“.
В края на 2015 г. бяха приети промени в Закона за здравното осигуряване, които целят да се избегнат опитите за ползване на здравни права без подадени декларации от работодатели и самоосигуряващите се и без платени здравни вноски.

Променя се начинът, по който се определя здравноосигурителният статус за работещите без трудови договори. Това са хората, за които е подадена осигурителна декларация образец 1 с вид осигурен 14 – за работещи без трудови договори. Според новите правила, когато даден човек за конкретен месец получава само възнаграждения без трудов договор, месецът ще се отчита като месец със здравно осигуряване само ако е изпълнено условието сумата на осигурителния доход (от всички декларации образец 1) да е по-голяма от минималната заплата от 420 лв., обясниха от НАП. Например, ако човек получава само хонорари или работи на граждански договор и през първите три месеца на 2016 г. е получавал само по 300 лв., ще се окаже, че от 1 април е загубил правото си на безплатно лечение. Информацията от регистъра на уведомленията за сключени и прекратени трудови договори вече няма да служи като основание за определяне на това дали за даден месец човек е здравноосигурен, посочват от НАП.
От НАП предупреждават, че има опасност от началото на април някои граждани, които до сега са ползвали права на здравноосигурени, без да са подадени осигурителни декларации и да са платени вноски за тях, да се окажат с прекъснати здравни права.
От НАП съветват хората да проверяват своя здравноосигурителен статус и да внасят дължимите здравни вноски. Повече информация хората могат да получат на телефона на НАП 0700 18 700.