Психично болна заживя на детска площадка, институциите вдигат ръце

37

Психично болна жена живее на детска площадка във Велико Търново. За необичайната ситуация сигнализира пред Нова тв майка от старата столица. Според нея възрастната жена всеки ден стои на една от пейките, държи се агресивно с хората, а около нея са струпани купища с чанти, кашони и отпадъци. Оказа, че институциите са запознати със случая, но проблемът остава нерешен.

„Първоначално реших, че е жена, която е решила да си почине, но с толкова много багаж няма как. Попитах я тук ли мисли да живее на детската площадка. Tя започна да ми отговаря доста агресивно“, разказва Магдалена Ковачева, която е сред първите, които са забелязали жената.

Боряна страда от психично разстройство на личността. Детската площадка тя възприема за свой дом от началото на март тази година. Така всеки ден, от сутрин до вечер, в топло и студено, възрастната жена стои на тази пейка, заобиколена от вещи и боклуци, събрани в найлонови чанти. Често си говори сама, а храна намира в близките контейнери.

По думите на Магдалена, откакто Боряна живее на площадката, родителите от квартала спрели да водят децата си там. Самата тя признава, че се страхува както за себе си, така и за здравето на малкото си момиченце.

Магдалена подала сигнал в полицията, но освен разговор с психично болната жена, друго не се случило. От агенция „Социално подпомагане“ също знаят за проблема, тъй като Боряна живеела по парковете из града от май миналата година.

„Успяхме да се свържем с дъщеря й, разговаряхме. Tя полага някакви усилия да й помогне. Предложихме на тази жена настаняване, но тя категорично отказа, писа декларация, дразнеше се при следващите опити за контакт с нея по този повод“, пояснява Николина Йорданова от дирекция „Социално подпомагане“- В. Търново.