Германските полицаи ще носят камери на униформите си

81

Германското правителство прие да оборудва полицаите с камери на униформите им, съобщиха германски медии, цитирани от ДПА.

Решението се опира на положителни резултати от пробно въвеждане на оборудването на регионално ниво, осъществено в провинция Райнланд-Пфалц, съобщи за в. „Райнише пост“ говорителят на германското министерство на вътрешните работи Буркхард Лишка.

„Камерите на униформите могат да помогнат в разследването на посегателства и да деескалират определени ситуации“, каза той за регионалния всекидневник.

Лишка добави, че броят на нападенията срещу полицаи в тази западна провинция на Германия е намалял значително, откакто служителите са започнали да носят малки камери, прикрепени към униформите си.

Миналата година Райнланд-Пфалц стана втората провинция в Германия след съседната Хесен, задължила полицаите да носят устройствата.

Въпреки безпокойството на организации, занимаващи се с темата за личната неприкосновеност, мнозинството от федералните области в Германия заявиха, чеобмислят да въведат тази практика.

Източник: БТА