Екоминистерството: Не поемайте рискове в лошото време

31

Във връзка с постъпващите от НИМХ-БАН прогнози за очаквани интензивни валежи в страната и повишение на речните нива, от екоминистерсртвото изпратиха съвет до хората да спазват указанията на компетентните органи, да следят прогнозите за времето, както и състоянието на реките. Специалистите съветват да не се предприемат излишни рискове.

За неделя – 13 март, е обявен жълт код за дъжд в 17 области в страната.

При жълт код времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание при работа на открито. В подобна обстановка трябва да се следят прогнозите за времето и да не се поемат излишни рискове.

Оранжев код означава, че времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Хората трябва да бъдат много внимателни, да се информират подробно и често за метеорологичната обстановка, да се съобразяват с неизбежните рискове и да следват всички съвети на компетентните органи.

При червен код времето е много опасно. В такива случаи са прогнозирани изключителноинтензивни метеорологични явления. Възможни са големи материални щети инещастни случаи, може да възникне и опасност за живота. При такава обстановка трябва да се следват нарежданията и всички съвети на компетентните органи, поясняват от Министерството на околната среда и водите.