Антиимигрантската партия (АзГ) печели позиции в Германия

55

Антиимигрантската партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ) може да спечели близо 20 на сто от гласовете на регионалните избори в една германска провинция и да се изравни с управляващата Германска социалдемократическа партия (ГСДП) в друга този месец, съобщи Ройтерс.
Проучване на ARD показва, че подкрепата за „Алтернатива за Германия“ в Саксония-Анхалт достига 19 на сто, с което партията става третата по популярност след управляващите християндемократи и Лявата партия.
В Баден-Вюртемберг партията има подкрепа от 13 на сто. С това тя се оказва на трето място, което дели с ГСДП – коалиционния партньор на Меркел.
В провинция Райнланд-Пфалц партията има подкрепата на само 9 на сто от избирателите, но те са достатъчни, за да се окаже отново на трето място, след партиите от управляващата коалиция.
Изборите в Баден-Вюртемберг, Райнланд-Пфалц и Саксония-Анхалт на 13 този месец ще бъдат първите в Германия от миналия месец май. Те ще послужат като тест за чувствата на германците по отношение на кризата, предизвикана от пристигането на 1,1 милиона мигранти в Германия миналата година.
Ако консерваторите на канцлерката Ангела Меркел не се представят добре, натискът върху нея да се откаже от оспорваната политика на отворени врати към мигрантите ще се засили, отбелязва Ройтерс.
Освен това възходът на „Алтернатива за Германия“ отслабва подкрепата за традиционните партии и може да затрудни съставянето на стабилно коалиционно правителство.
В интервю за вестниците „Алгемайне цайтунг“ и „Рейн цайтунг“ германската канцлерка призова страните от ЕС да се придържат към единна линия в борбата за справяне с миграционната криза, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

„Силни сме само като съюз, в който всички са заедно“, заяви тя.

„Разселването на 160 хиляди бежанци е европейско решение, което остава в сила. Всички страни от ЕС са наясно какво е заложено“, подчерта Меркел.

Тя обаче призна, че разселването на бежанците не напредва и подложи на критика унгарските власти, които не са готови да приемат своята част от бежанците.
Целта на германското правителство е да постигне намаляване на броя на пристигащите бежанци, като защитава външните граници на ЕС, бори се с трафикантите на хора и премахва причините за бягството им, подчерта Меркел.