Симптомите при смъртта на Танов били “много нетипични”

36

Линейката на столичния спешен център пристигнала в дома на Ваньо Танов за 11 минути, но минали 20 минути, преди тя да тръгне.

Това съобщи пред “24 часа” д-р Георги Гелев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ в София. Той описал действията на спешната служба по часове и минути в доклад, изпратен до здравния министър д-р Петър Москов.

Изпълнението на заявката за спешна помощ започнало на 29 февруари в 6,11 ч, става ясно от данните в доклада. Сигналът в спешния център обаче бил получен от тел. 112 по мейл около 20 минути по-рано.
Линейката пристигнала на адреса в кв. “Изток” в 6,22 ч. Тръгнала оттам в 6,31 ч и пристигнала в болница “Токуда” в 6,35 ч. Престоят ѝ там бил 1 час.

От получаването на сигнала до старта на спешния екип към адреса са минали 20-ина минути, тъй като “начинът, по който е подаден адресът, не говори за спешност”, обясни д-р Гелев. Според него там било описано като оплакване “изтръпване на долните крайници”. Пишело още, че пациентът не може да се движи. Това говорело за нужда от неотложна помощ, а не от спешна.

От дирекция “Национална система 112” към МВР отказаха да коментират, без да имат разрешение от ръководството.

“В този момент е имало по-спешни сигнали от този, както е бил описан. В момента в София няма недостиг на спешни екипи – тогава са работели 23 екипа, а в ранния сутрешен час няма и задръствания”, каза още д-р Гелев.

Само аутопсия може да докаже в кой момент и от какво точно е починал Ваньо Танов. Работната диагноза била по-скоро инсулт, а не инфаркт, както се предполагаше по-рано. Симптомите обаче били “много нетипични” по думите на д-р Гелев.

Според него, когато обаждането се приема от диспечерите на спешния център, те разпитвали поне 2-3 минути и така добивали по-точна представа за степента на спешност.

“Ваньо си отиде здрав като бик. Преди дни бяхме заедно и нямаше никакви оплаквания. Ще направим аутопсия, за да сме сигурни дали инфаркт го е погубил.” Това пък сподели пред “България днес” хирургът проф. Радослав Гайдарски, един от най-близките приятели на Ваньо Танов.

Бившият здравен министър беше човекът, който оперира покойния шеф на митниците преди близо 3 г. от кучешка тения. Тогава Танов имаше проблеми с гигантски камък в жлъчния мехур и с черния дроб.