САЩ подслушва разговори на Меркел, Бан Ки Мун и други световни лидери

23

Уикилийкс публикува днес материали, съдържащи доказателства, че Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ е подслушвала разговори на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, германския канцлер Ангела Меркел и други световни лидери, предаде ТАСС.

На разобличителния сайт е публикувана анотация със списък документи, някои от които под гриф “строго секретно”.
АНС е подслушвала по-конкретно според Уикилийкс разговори между Бан и Меркел, посветени на промените в климата, дискусии на израелския премиер Бенямин Нетаняху и бившия му италиански колега Силвио Берлускони, както и обсъждания между министрите на търговията от ЕС и на Япония за тайни “червени линии” на техните страни в преговорите под егидата на Световната търговска организация. Интернет порталът публикува и детайли за частна среща между Берлускони, Меркел и бившия френски президент Никола Саркози, пише БТА.

“Днес ние показахме как лични срещи на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, посветени на въпроси за спасяването на планетата от промените в климата, са били подслушвани от една страна, чиято единствена цел е да защити своите най-големи петролни компании”, коментира основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж. “Ще бъде интересно да видим реакцията на ООН, тъй като щом дори генералният секретар (на световната организация) може да стане мишена, то в опасност се намират всички – от световния лидер до онзи, който мете улицата”, допълни Асандж.

Днес Уикилийкс публикува пет документа, датиращи от периода 2007-2011 г., уточнява интернет порталът Интърсепт, който по-рано разпространи материали, предадени от бившия служител на АНС на САЩ Едуард Сноудън. Те свидетелстват за това, че американската разузнавателна агенция е подслушвала 13 правителствени телефонни номера в Австрия, Белгия, Италия, Франция и Швейцария