Малък стъклен диск може да съхрани 360 терабайта данни за 13.8 милиарда години

30

Масивите от дигитална информация стават все по-големи и по-големи и учени по целия свят разработват технологии за складиране на данни, пише Tech Times. Едно от възможните решения е базирана на ДНК памет, в която информацията може да се запази дълго време. Изследователи във Великобритания са създали мини диск, който е в състояние да складира до 300 терабайта в продължение на милиарди години без опасност от повреда на дигиталното съдържание.

Инженери от Изследователския център по оптоелектроника в Саутхамптънския университет са изобретили революционен метод за записване и възпроизвеждане на петизмерни данни върху диск от стъкло с наноструктура чрез фемтосекундни лазери. Новата технология е наречена “Кристал с памет на Супермен” заради приликата с “мемори кристалите”, с които филмовият герой Супермен влиза в Крепостта на самотата.

Свойствата на стъкления диск позволяват складиране на до 360 терабайта дигитални данни. Устройството издържа на екстремно високи температури – до 1000 градуса по Целзий. При температури от стайна до 190 градуса по Целзий дискът и информацията в него могат да останат невредими 13.8 милиарда години.

Учените смятат, че новата технология предоставя сигурна и стабилна форма на памет, която би могла да служи за съхранение на огромни обеми от информация в институции като библиотеки, музеи и архиви.

Информацията се записва на диска със свръхбърз лазер, който произвежда интензивни, но съвсем кратки импулси. Дигиталният файл се кодира чрез множество пластове от подредени в наноструктури точки с размер пет микрометъра или една милионна от метъра. Наноструктурите пречупват светлината, преминаваща през диска. Инженерите от Саутхамптън ще представят технологията на предстоящата конференция на Международното общество за оптично инженерство, която ще се проведе в американския щат Калифорния.