Мая Манолова: Във всеки областен град трябва да има кризисни центрове в помощ на бездомните и възрастните

71

Във всеки областен град трябва да има целогодишни кризисни центрове, които да приемат и обгрижват бездомните хора, възрастните и жените и децата – жертви на насилие. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ омбудсманът Мая Манолова. Тя допълни, че ще предложи на МС, на социалното и финансовото министерства, както и на останалите отговорни институции, създаването на подобни центрове в помощ на хората, останали без подслон и перспектива.
„Тези хора имат проблеми през цялата година. За да бъдат социално включени и да намерят трудова заетост, е необходимо да им се предостави минимум от грижи и подкрепа. Например душ, пералня, топла храна – това е санитарният минимум от услуги, които трябва да бъдат давани във всеки областен град“, подчерта омбудсманът. Тя допълни, че сега областните градове изработват своите социални стратегии. „Един от проблемите е, че според статистиката в много области няма бездомни хора, нито жертви на домашно насилие. Практиката показва, че това не е така. Според международна хуманитарна и авторитетна организация броят на бездомните хора в България е около 6,8% от населението – над 400 хиляди души“, уточни Мая Манолова.
Според нея липсата на устойчивост в сферата на социалните услуги е сериозен проблем. Държавата трябва да се ангажира с въпроса, а не да го прехвърля на общините, чиито структури не могат да помогнат на всички хора в нужда, категорична бе Манолова.