Президентът Росен Плевнелиев се срещна с генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд

101

По време на българското председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа страната ни ще работи за препотвърждаване на основните принципи, върху които се основава европейското обединение и сътрудничество, заложени в Заключителния акт от Хелзинки. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на срещата си с генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд, който е на официално посещение у нас.

Акцент в разговора между Росен Плевнелиев и Торбьорн Ягланд бяха приоритетите на започващото на 10 ноември 2015 г.  председателство на България на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Държавният глава посочи, че препотвърждаването на основните принципи от Заключителния акт от Хелзинки ще бъде във фокуса на българското председателство, тъй като в момента тези ценности са „застрашени от сили, които се опитват да дестабилизират Европа и нарушават международното право.“ – Зачитането на суверенитета и териториалната цялост,  въздържането от заплаха и използване на сила, ненарушимостта на границите, мирното решаване на споровете  са принципите, които не трябва да бъдат поставяни под съмнение, подчерта държавният глава.

Торбьорн Ягланд посочи, че България ще поеме председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа в период, белязан от редица кризи. „Вярвам, че ще се справите достойно, имате добра програма и способности“, заяви Ягланд.

Държавният глава и генералният секретар на СЕ изразиха загриженост от предизвикателствата пред Европа – последния терористичен акт в Турция, както и засиления миграционен натиск. Двамата бяха категорични, че неспазването на установените демократични правила и на основните  права на човека поражда нестабилност и несигурност. „Нужен ни е проактивен подход, силни институции и активно гражданско общество. Не е достатъчно единствено да регистрираме кризите. Трябва да ги откриваме навреме и да ги решаваме“, заяви Росен Плевнелиев.

По време на срещата държавният глава изтъкна, че България е член на Съвета на Европа повече от 20 години и е доказала волята си за утвърждаване на демократичните ценности у нас. Президентът изрази очакването си продължаващият „пост-мониторингов диалог” на ПАСЕ да бъде прекратен в скоро време.  Росен Плевнелиев подчерта, че България е постигнала  напредък в редица области, запазила е стабилността си на фона на  нестабилността в региона и е предприела редица реформи. „Надяваме се, че напредъкът ни ще бъде признат и възнаграден“, заяви държавният глава.