МВР отбеляза Европейския ден на телефон 112 (СНИМКИ)

185

Въвеждането на Единния номер за спешни повиквания на територията на Европейския съюз е уникален хуманитарен проект, който е важна част от цялостната политика за гарантиране на европейската сигурност.

Той е важен резултат от сътрудничеството и конкретен израз на това, което Европа осигурява на своите граждани. Страната ни стана част от този проект, гарантиращ на 500-те милиона граждани на ЕС бърз и безплатен достъп до службите за спешно реагиране, преди десет години с въвеждането на услугата 112, отбеляза в приветствието си към Дирекция „Национална система 112” на МВР заместник-министър Красимир Ципов. Това съобщиха за Нова Вест.

Снимка: PRESS MVR

От името на министър Валентин Радев той благодари на служителите на дирекцията за тяхната всеотдайност и професионализъм. „Днешният ден е специален за колегите, призвани да бъдат първите, които получават нашия тревожен апел за помощ в извънредна ситуация. Празник на хората, на които разчитаме 24 часа в денонощието да бъдат посредник между нас и спасителните служби. Те, заедно с полицая, пожарникаря и спешния медик, са неотменно на своето работно място, за да гарантират нашия живот, здраве, сигурност и имущество. Зам.-министър Ципов подчерта, че усилията, които целият екип полага за поддържането на ефективна система за реагиране при извънредни ситуации, са от ключово значение за успешното им овладяване и гарантират максимална защита на българските и на пребиваващите на територия на България чужди граждани.

Снимка: PRESS MVR

В обръщение към колегите си инж. Цветомир Цеков припомни, че тази година Дирекция „Национална система 112” ще отбележи и десетгодишнината от старта на пълното национално покритие на спешния телефон у нас и маркира както успехите, така и предизвикателствата пред националната система – надграждането й в посока гарантиране на допълнителни и по-бързи услуги за гражданите.

Снимка: PRESS MVR

В присъствието на заместник-главния секретар на МВР гл.комисар Георги Арабаджиев, директорите на главни дирекции на МВР, началника на кабинета на вицепремиера Валери Симеонов, представители на ръководството на Министерството на здравеопазването и на БЧК, заместник –министър Красимир Ципов връчи на петима служители на Дирекция „Национална система 112“ грамоти от административния секретар на МВР. Наградата е за проявен от тях професионализъм и бърза реакция при предаване на спешни сигнали за хора, изпаднали в беда.

На днешния празник бе разиграна и демонстрация, която илюстрира пътя на спешния сигнал от постъпването на първата информация през осъществената координация със службите за спешно реагиране до приключването на спасителните дейности на мястото на инцидента.

Снимка: PRESS MVR