Шест храни, които се отразяват зле на тялото ни

39

Доскоро се смяташе, че качването и свалянето на килограми се регулира от законите на термодинамиката (поети калории срещу изразходвани калории). Но най-новите изследвания ни дават една по-различна картина.

Не всички калории са равни. 100 калории, получени от газирана напитка, се отразяват на тялото по съвсем различен начин от 100 калории, получени от броколи. Ето шест храни, които се отразяват зле на тялото въпреки калорийната им стойност.

1. Газирани напитки
Основното, с което вредят, е подсладителят, който се слага в тях – високофруктозен царевичен сироп. Той присъства и в много от полуфабрикатите, защото е евтин, но вреден. Проучвания са установили връзката между този подсладител и затлъстяването. Царевичният сироп влияе зле на метаболизма, засилвайки опасността от диабет, сърдечни заболявания и инфаркти. Затова чаша газирана безалкохолна напитка може да има негативен ефект върху метаболизма ни.

2. Бял хляб
Белият хляб и други прости въглехидрати се разграждат лесно от тялото, защото при тях фибрите, които забавят смилането, са премахнати в процеса на обработка. Тялото няма нужда да гори допълнителни калории, опитвайки се да разгради тези храни, което на практика забавя метаболизма. Храни, богати на фибри, като пълнозърнестия хляб, ускоряват метаболизма и се отразяват благоприятно на храносмилането.

3. Месо от животни, отгледани в стандартни ферми
Месото от животни, гледани в традиционни животновъдни ферми, вреди на метаболизма. Високото съдържание на антибиотици е това, което влияе зле на телата ни. Антибиотиците в месото променят чревната ни флора и водят до затлъстяване и проблеми със стомаха. При възможност е препоръчително да се яде месо от пасищни животни.

4. Ябълки
Био плодовете са по-скъпи и има причина да е така. Изследвания сочат, че пестицидите, използвани за третиране на плодовете и зеленчуците, причиняват промени в метаболизма, увеличават количеството мастни клетки и водят до затлъстяване. Най-малкото, което можем да направим, ако не купуваме от био производители, е да мием старателно плодовете и зеленчуците, които купуваме.

5. Рапично олио
Въпреки че е известно като здравословна храна, маслото от рапица всъщност е точно обратното. То е основен източник на Омега 6 мастни киселини, които забавят метаболизма. Зеленчуковото олио и хидрогенираните мазнини увеличават риска от чревни възпаления, а консумацията им се свързва със затлъстяването. Докато Омега 3 мастните киселини водят до подобряване на метаболизма, за Омега 6 важи обратното.

6. Маргарин
За щастие, повечето продукти с трансмазнини вече ги няма масово на пазара, но маргарин все още се продава и се ползва за печива. Трансмазнините повишават риска от инсулинова резистентност, забавяне на метаболизма и наднормено тегло, особено в областта около талията.

Източник: msn.com

Превод и редакция: „Нова Вест“