Дюнерите може и да изчезнат от страните от ЕС до края на 2018 година, ако остане в сила прието решение на Еврокомисията да забрани съдържанието на фосфат в замразеното месо.
Фосфатът е необходим, за да може месото да остане свежо и крехко, и да не се разпада при печене на шиш. Съставката се слага не само в замразено месо, а и в сладкиши, кока-кола, различни салами, пише 24 часа.
Фосфатът е разрешен, но преразглеждането на влиянието му върху здравето е дало основание на здравната комисия в Европарламента да препоръча ограничаването му. И докато при други храни фосфатът може да отпадне или да бъде заместен, то при дюнерите няма алтернатива.
„Без него месото на шиша ще се овъглява отвън, а ще остава сурово отвътре“, обясни евродепутатката от германския ХДС Ренате Зомер. „Европейската служба за защита на потребителите е преценила, че поемането на до 4200 мг фосфат на ден не е опасно за здравето. Една порция дюнер съдържа само 134 мг, допълва още Зомер. За сравнение – една чаша кола съдържа 210мг.
Дневно в страните от ЕС се изяждат 500 тона дюнери. 80% от месото за тях се произвежда в Германия. Затова и тя ще бъде особено силно засегната, ако поправката не бъде отменена -смята се, че ще отпаднат 110000 работни места.