Все повече нараства броя на вътрешните потребители, които се задоволяват от суровини и храни, произведени в България.
„Вътрешното потребление все повече се задоволява от суровини и храни, произведени в България. При млечните продукти стойностите достигат над 90%, а 99% от хлебната индустрия е благодарение на родните производители“.
Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров по време на честването на Деня на хранителната промишленост. Той допълни, че от 2009 г. земеделската и хранителната промишленост имат положително външно търговско салдо, което нараства с всяка изминала година.
Това предадоха от пресцентъра на Министерство на земеделието, храните и горите за Нова Вест.
През 2016 г. 1,2 млрд евро повече храни и земеделски продукти са изнесени от страната, отколкото са внесени. Зам.-министър Димитров посочи, че се наблюдава увеличение на предлагането на храни вътре в страната, като това е трайна тенденция, която показва, че българският бизнес в хранителната индустрия започва да има устойчив положителен тренд.
„Нашите храни са достатъчно качествени и са предпочитани от производителите в Европа. За това говори обстоятелството, че над 75% от износа на храни и земеделски суровини е насочен към страните в Европейския съюз“, каза още д-р Димитров.
Заместник-министърът подчерта, че през последните години се наблюдава усилена съвместна работа между държавата и бизнеса. Пример за това е внесеният в Народното събрание Закон за храните, който балансира между свободните пазарни отношения и държавното администриране и контрол. Той е изработен от всички представители на българската хранителна индустрия с помощ от Министерството на земеделието, храните и горите, Българската агенция по безопасност на храните и Центъра за оценка на риска по хранителната верига.
Заместник-министър Цветан Димитров връчи награди на отличените в конкурса „Хранително-вкусова промишленост-фирмени нови продукти и технологии“.