Японка съди училището си, защото я принудили да се боядиса черна

54

Девойка от Япония съди училището си за 2.2 млн. йени (около 19 000 долара), за това че я принудили да боядиса косата си черна, съобщава електронното издание Quartz.

Момичето твърди, че е страдало и че боята е увредила скалпа и косите ѝ. Преди две години на момичето е било забранено да присъства в клас и да участва в училищна екскурзия, освен това е било премахнато от училищните списъци. Тя не учи там от края на 2016 г.

Причината – косите ѝ са естествено кестеняви, вместо черни. По настояване на учителите тя неколкократно е боядисвала косата си, но ѝ е било обяснявано, че цветът не е достатъчно тъмен, докато накрая е била наказана. Много японски училища имат строги правила за външния вид, които забраняват боядисването на косата, нo oчевидно не и боядисването ѝ в по-тъмен и традиционен за местния етнос цвят.

В някои бижутата и дори скубането на веждите са забранени. От училищната управа са обяснили на адвоката на момичето, че „дори руса чуждестранна ученичка ще трябва да боядиса косата си черна“. През 90-те години боядисването на косите в кестеняво (в цвят на чай, както го наричат в Япония) бе изключително модно и прието от по-консервативните части на обществото като знак за бунтовнически настроения.

Близо 60% от училищата в Токио изискват от подопечните си документ за „истинския цвят на косата им“, за да не дискриминират родените с естествено по-светла коса ученици.