Осъдиха на 15 години затвор узбекистанец, заплашвал да убие Обама

32

Снимка: Thinkstock

Узбекистанец, обвинен, че е подпомагал материално организацията Ислямска държава и че заплашил да убие бившия американския президент Барак Обама, бе осъден днес на 15 години затвор.

Абдурасул Джурабоев, на 27 години, жител на Бруклин, бе част от група на петима симпатизанти на ИД, арестувани в Ню Йорк и околностите му през февруари 2015 г. В групата бе и узбекистанецът Азизджон Рахматов, съобщава БТА, цитирана от 24часа.

Двамата узбекистанци бяха обвинени, че планирали да заложат бомба в Кони айланд, популярен курорт в Бруклин, или да убият тогавашния американски президент Барак Обама, в случай че не осъществят основния си план да се присъединят към ИД в Сирия.

Джурабоев дори си купил самолетен билет за март 2015 г. за Истанбул, но бил арестуван преди това.

Терористичната клетка бе разбита, след като Джурабоев съобщил за плановете си да извърши атаки на американска територия в пропаганден сайт на ИД на узбекистански език.

В съда той призна вината си по пет обвинения, в това число заговор за материално подпомагане на терористична организация, за което законът предвижда максимално 15 години затвор. След като излежи присъдата си, Джурабоев ще бъде експулсиран към Узбекистан.