НАСА засне отблизо пръстените на Сатурн (ВИДЕО)

95

В последните седмици от историческата си мисия до Сатурн космическият апарат на НАСА, Касини, записа уникални кадри, преминавайки между знаменитите ледени пръстени на планетата.

Касини заснел образите, които след монтаж образуват краткия филм, докато преминавал през пространството между планетата и пръстените ѝ на 20 август. Наземният контрол настроил широкообхватните камери на апарата да снимат с ниска резолюция, за да могат да съберат повече кадри за по-къс период от време, казват от НАСА.

„Виждат се пръстените в цялост, но заради ъгъла на заснемане изглеждат прекалено близо до камерата. Перспективата се мести от осветената от Слънцето страна към неосветената страна на пръстените.“, се казва още в изявлението на НАСА.

Космическият апарат Касини кръжи около Сатурн със скорост 122 000 км в час.
Тъй като горивото му е на привършване, Касини ще приключи близо 20-годишната си мисия на 15 септември с контролирано падане в атмосферата на Сатурн. Апаратът ще се разпадне заради високото налягане.

Съставени основно от ледени частици, сатурновите пръстени бяха една от основните цели на Касини през последните месеци на мисията му. Учените се надяват да изчислят масата на пръстените, за да добият представа за възрастта и произхода им.

Измерванията на гравитацията на Сатурн и магнитното му поле ще помогнат на учените да изследват вътрешната структура на планетата. Касини ще изпрати данните си за атмосферата на Сатурн в реално време, докато пада към планетата, за да приключи мисията си следващия месец.

Изстрелян през 1997 от Кейп Канавъръл, космическият апарат години наред изследва многобройните спътници, които кръжат около Сатурн. Касини спусна модул на повърхността на Титан през 2005 г. и установи, че под леда на Енцелад има голям океан.

От април тази година Касини кръжи около пръстените на Сатурн.

Източник: spaceflightnow.com

Превод и редакция: „Нова Вест“