Прекратяват дейността на цеха за пластмасови отпадъци в Шишманци

26

Да бъде прекратена дейността на цеха за пластмасови отпадъци на територията на Екозавода за битови отпадъци, в който възникна пожарът, продължаващ вече седмица, съобщава „Дарик“. До това решение се стигна след открито събрание на жителите на Шишманци и околните села Белозем и Болярино.

Общинската администрация е сигнализирала парламентарната комисия по околна среда и МОСВ. „Ако трябва, ще алармираме и премиерът Бойко Борисов и ще сезираме Европейската комисия“, заяви кметът на Община Раковски Павел Гуджеров. Той настоя да бъде наложена санкция от компетентните органи на фирма „Мишовски“ – наемател на цеха за пластмасови отпадъци, в който избухна пожара, както и за комплексна проверка от всички институции, които имат отношение към дейността на цеха, които да излязат със заключение и конкретни мерки, за да не се допуска рецидив.

Жителите на Шишманци недоволстват срещу редовното обгазяване на населеното място. Това е шестият пожар от отварянето на Екозавода. Хората заявиха, че търпението им се е изчерпало, защото през годините получават само оправдания и обещания от институциите, но нищо не се случва. Те са категорични, че миризмата е непоносима и много от тях имат сериозни здравословни проблеми, тъй като замърсеният въздух е бич за астматиците.

Не вярват и на резултатите за качеството на въздуха от Мобилната лаборатория на Екоинспекцията и смятат, че те са манипулирани. Директорът на РИОСВ – Пловдив Стефан Шилев увери присъстващите, че измерените 26 показатели на атмосферният въздух гравитират около нормата, но подчерта, че са извършвани груби нарушения в склада за пластмасови отпадъци.

„След като влязат в сила актовете, които ще наложим, ще бъде отнето разрешителното и складът ще бъде затворен“, заяви шефът на Екоинспекцията в Пловдив. Ако тези обещания не бъдат спазени, хората от Шишманци и жителите на съседните села ще предприемат ефективни протестни действия и затваряне на АМ „Тракия“.

Частичното бедствено положение остава в сила.