**Фалшивото сирене в България – сериозна опасност за здравето**
Д-р Сергей Иванов от Асоциация „Активни потребители“ предупреди, че количеството имитиращи млечни продукти в България значително надвишава официално обявените 6000 тона за шест месеца. Той определи фалшивото сирене като уникална категория, съществуваща само в България, за разлика от останалите страни от ЕС, където производството и продажбата му са забранени и се считат за престъпление. В ЕС от две години е в сила строга забрана за заместители на млякото в производството на сирене и други млечни продукти.
Реалните количества са много по-големи
Данните на Министерството на земеделието и храните показват 6000 тона консумирано фалшиво сирене за шест месеца. Д-р Иванов обаче твърди, че тази цифра е значително подценена и реалното количество е многократно по-голямо.
Сериозни рискове за здравето
Според експерта, консумацията на имитиращи млечни продукти, както и неправилното хранене като цяло, са сред основните причини за редица хронични заболявания. Фалшивото сирене увеличава риска от сърдечно-съдови проблеми и други здравословни усложнения.

