Над 90 убити и стотици ранени: Масови безредици в Бангладеш

Кадър: bTV

Най-малко 91 души бяха убити, а стотици бяха ранени при безредици в Бангладеш. Броят на загиналите, сред които най-малко 13 полицаи, е най-високият за един ден от всички протести, проведени в новата история на Бангладеш.

До жертви се стигна, след като полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне десетки хиляди протестиращи, призоваващи премиера Шейх Хасина да подаде оставка, предаде Ройтерс.

Броят на загиналите, сред които най-малко 13 полицаи, е най-високият в рамките на един ден от всички протести, проведени в новата история на Бангладеш.

Полицейски участъци и офиси на управляващата партия бяха атакувани от протестиращите, съобщава bTV.

Най-малко 11 души, включително двама студенти и лидер на управляващата партия, бяха убити и десетки бяха ранени на фона на ожесточени сблъсъци на няколко места в столицата Дака, съобщават от полицията и свидетели.

Министерството на външните работи на Индия призова своите граждани да не пътуват до Бангладеш до второ нареждане.

От полицията са категорични, че не е стреляли с бойни патрони.

Правителството обяви неограничен полицейски час в цялата страна – от 18 ч. местно време снощи. Обявени са и три официални неработни дни – от 5 до 7 август.

Размириците в Бангладеш, които накараха правителството да прекъсне интернет услугите, са най-голямото изпитание за Шейх Хасина в нейния 20-годишен режим на управление, припомня БТА.

Тя спечели четвърти пореден мандат след избори, които бяха бойкотирани от основната опозиционна партия в страната – Националната партия на Бангладеш.