Коридор 8 се превърна в камък на раздора: Напрежение между София и Скопие

Колаж: "Нова Вест"

Коментар на Виктор Стоянов и доц. Спас Ташев относно появилото се напрежение между България и Северна Македония.

Северна Македония излезе с декларация за пренасочване на евросредства от Коридор 8, който преминава през България, към Коридор10, преминаващ през Сърбия. Българското правителство заяви, че това нарушава международни ангажименти в областта на инфраструктурната свързаност. Темата коментираха Виктор Стоянов от Фондация „Македония“ и доц. Спас Ташев от Институт за изследване на човека към БАН в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Стоянов каза, че ЕК няма да одобри средствата за прехвърлянето на коридорите. Той посочи, че тези пари са по Плана за растеж и са „пари срещу реформи“, а една от тях е Северна Македония да построи своята част от Коридор 8, включително и жп линия до границата с България. Стоянов каза, че Мицкоски е дал заявка, че ще прекрати договора и ще плати неустойките. Той посочи още, че правителството на РСМ не желае да има връзка с България. „Липсата на Коридор 8 като жп връзка лишава НАТО от мобилност. Италия и България не са свързани като страни членки на НАТО чрез жп връзка. Това означава, че южният фланг на НАТО е уязвим, тъй като армията и въоръжението се движи по релси“.

Ташев смята, че темата все повече се коментира през призмата на унгарския интерес, а по този начин се обслужват интересите на Китай и Москва. „Що се отнася до интересите на НАТО, отдавна сигнализираме, че Северна Македония е слабото звено в тази структура. Оттам отдавна тече класифицирана информация към Белград и Москва“, каза той. Ташев изрази надежда, че българската дипломация най-накрай ще преодолее пасивността спрямо Скопие. Той напомни, че от българска страна трябва да бъде положена около 2,5 км жп линия, а от страна на РСМ около 150 км, част от която е изградена, но трябва да бъде модернизирана.