12 C
София

С тези лесни трикове ще предпазите хляба от изсъхване и мухъл

Не пропускайте

Редакция Нова Вест
Редакция Нова Вест
Изпращайте ни вашите сигнали и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/novavest.bg/

Старите хора са казвали, че никой не е по-голям от хляба, заради което изхвърлянето му се е считало за голям грах. За съжаление, понякога се случва така, че не можем да го изядем навреме и той започва да мухлясва. Как обаче можем да избегнем това?

Сърцето ни се свива, но нямаме избор и трябва да го хвърлим в боклука. След това си обещаваме, че следващия път това няма да се случи. Въпросът как да запазят хляба свеж и мек вълнува много домакини. Той е много актуален, особено ако в дома им той не е сред най-консумираните продукти и не искат непрекъснато да хвърлят храната, предават от jenitebg.

Най-важното нещо, на което трябва да обърнете внимание, е продуктът да има достъп до въздух. Затова не си заслужава да го поставяте в плик, още повече пък да го завързвате. Съхранявате ли го по този начин, хлябът доста бързо ще мухляса от влагата, останала в торбата.

За да запазите хляба по-дълго време свеж и ароматен, сложете парче ябълка или картоф в кутията, където го държите. Те ще наситят хляба с влага и той ще остане мек. С една чаена лъжичка сол, която е абсорбатор, по-добре да поръсите самата кутия за хляб. Това ще помогне за премахване на излишната влага, която се отделя по време на готвене, и ще предотврати покриването на хляба с плесен. Прясно изпеченият хляб – домашен или купен от магазина, е най-добре да се съхранява в платнена торба с дупки, за да може диша. Така той ще запази свежестта и вкуса си до три дни.

Може също така да го опаковате в хартия за готвене. В този вид може да го съхранявате в кутията за хляб. Ако се налага да пътувате за няколко дни, а вкъщи е останал много хляб, не е нужно да го изхвърляте. За целта го увийте с няколко слоя хартия за печене, след това го сложете в найлонов плик, завържете го добре и го приберете в хладилника.

Този метод ще увеличи издръжливостта на продукта за седмица или две. А за да възстановите мекотата му, просто го затоплете в микровълновата, във фурната или го задръжте малко над пара.

По публикацията работи: Велислава Велева

- Реклама -spot_img

**Радев: Назначението на Спецов в Лукойл е незаконно, а политиката в...

**Президентът Радев обяви остри критики срещу управлението на казуса "Лукойл": Нарушения на Конституцията и правовата държава** Президентът Румен Радев изрази сериозни опасения относно последните действия...

Деница Сачева разкри: Румен Спецов има тайно доверие от САЩ и...

**Деница Сачева: „Румен Спецов е професионалист с опит, а бюджетът за 2026 г. е единственият реалистичен вариант“** Деница Сачева от ГЕРБ отхвърли остро критиките на...

Трима загинали и блокиран тракийски път след фатално ПТП, причинето от...

**ТРАГИЧНО ПТП НА АВТОМАГИСТРАЛА „ТРАКИЯ“ ВЗЕМА ТРИ ЖИВОТА** Трима души загинаха, а един е тежко ранен след катастрофален инцидент на автомагистрала „Тракия“, съобщиха първоначални източници....

Синът на Радан Кънев заловен с дрога: 17-годишният Борис задържан с...

**Скандал около сина на евродепутата Радан Кънев: 17-годишен младеж задържан с наркотици** В ранните часове на днешния ден патрул на 6-то Районно полицейско управление в...

Топло за ноември: до 21 градуса в почивните дни, но мъгливо...

**Уикендът обещава спокойно и меко време с леки облаци и мъгли** България очаква сравнително тиха и стабилна метеорологична обстановка през предстоящите почивни дни, съобщават експертите...
- Реклама -

Последни новини