Идва първа пролет: Какво ще бъде времето

160

Пролетното равноденствие през 2023 година ще бъде на 20 март 2023 година в 23:24 часа българско време, когато настъпва астрономическата пролет.

В деня на пролетното равноденствие, денят и нощта са приблизително равни по продължителност. Денят все пак е малко по-голям с 8 минути.

Във вторник ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб вятър с южна компонента. Минималните температури ще се задържат без съществена промяна – между минус 3° и 2°, а дневните ще се повишат и максималните ще са между 15° и 20°. В сряда облачността ще се увеличи и от запад ще започнат валежи от дъжд. Температурите в по-голямата част от страната ще са все още високи, максималните – между 12° и 17°, но по-късно през деня, с ориентиране на вятъра от северозапад, ще застудява.

До вечерта ще завали и в източните райони. В четвъртък ще бъде облачно, в Западна България валежите ще спрат, а в Източна ще продължат през целия ден, там има повишена вероятност да са значителни по количество. Вятърът ще е до умерен от северозапад. Минималните температури ще са между 0° и 5°, а максималните – между 5° и 10°. В петък вятърът ще се ориентира от североизток, ще е предимно слаб.

От запад облачността ще се разкъсва и ще намалява, а над източните райони ще е все още предимно значителна, на места със слаби превалявания от дъжд. Температурите ще са с 2-3 градуса по-високи. През почивните дни ще е предимно слънчево и бързо ще се затопли. В събота вятърът ще е слаб от изток, в неделя ще стихне и на места в низините сутринта видимостта ще е намалена.