Една държава е напът да забрани пушенето на открито: Готвят се солени глоби за нарушителите

161

Става въпрос за Италия. Страната скоро може да забрани пушенето и на открито, съобщават местни медии. Забраната се отнася за обществения транспорт, спирките, водния транспорт, гарите, парковете. Имат се предвид не само обикновени цигари, но и електронни цигари и нагреваеми тютюневи изделия.

Проектът на нормативен акт, в който ще се съдържа забраната, се подготвя от министерството на здравеопазването. Забраната ще касае не само обикновените цигари, но и електронните цигари и така наречените нагреваеми тютюневи изделия.

Забраната ще се отнася за пушенето на спирките на обществения транспорт, тоест на спирките на трамваи, автобуси, наземно метро, на водния транспорт, на гарите. Ще се забрани и пушенето в парковете. Що се касае до заведенията, забраната ще се прилага и за масите на открито, освен ако те не обособят специални зони за пушене, пише Bulgaria ON AIR.

Съгласно мярката ще се закрият и зоните за пушачи на летищата.

Засега плановете за забрана са в много ранен етап и може да отнеме една година, докато бъдат одобрени, а през това време мерките може и да претърпят изменения.

Глобите за онези, които нарушават разпоредбите, ще възлизат на 275 евро.

По публикацията работи: Пламена Сутева