Използвайте тази комбинация срещу вирусите, за да не стигнат до белите дробове

134

Добре познатата комбинация от десетилетия от топла вода, сода и лимон върши чудеса в началото на вирусната инфекция, съветват лекари.  Натриевият бикарбонат (натриев хидрогенкарбонат), известeн повече като сода за хляб, и лимонът имат поотделно и заедно доказани във времето противовирусни свойства при респираторни инфекции. 

Епидемиолозите дадоха на зима 2022 – 2023 персоналното определение „сезонна тридемия“ заради едновременното циркулиране на около 200 вируса на настинки, коронавирус и грип. А тези „тридемични“ патогени първо атакуват носоглътката и един от симптомите е драскане и болка в гърлото.

Дори някои вируси да се изплъзнат от капана и да слязат по-надолу в дихателните пътища, имунната система на иначе здравия човек обикновено се справя и не се стига до тежко боледуване. Когато обаче се пропусне началото на респираторното вирусно заболяване, който и да е вирус започва да се копира бързо и болестотворната колония става много силна и имунните клетки не успяват да я неутрализират на ниво нос и гърло. Това винаги е предпоставка за по-лошо и продължително боледуване, пише fakti.bg

В баналния случай проблемът с гърлото ще изчезне при 80% от хората. В рамките на 3 – 10 дни изчезва при по-упорити инфекции. Понякога при тях се стига до бактериално усложнение и лечението изисква медикаменти с рецепта.

Точната рецепта при щурм на респираторни вируси, която професорът препоръчва, е веднага след събуждане драскащото гърло да се третира с резен от добре измит лимон (това е срещу евентуалните остатъци от пестициди и друга химия по кората). Парчето се топи в сода за хляб – „така, както се панира пиле в брашно“, уточнява с доза хумор лекарят.

От една страна, лимонът е силен антиоксидант благодарение на високото съдържание на витамин С. От друга, ефикасността на натриевия бикарбонат срещу бактерии и гъбички е документирана отдавна, но през последните години е доказана и ролята му срещу вируси. Когато течната лимонена киселина от плода и содата от „панировката“ попаднат в гърлото, протича химична реакция с образуване на мехурчета, които избутват назад напиращите към трахеята вируси. Когато киселина се смеси с карбонат (като натриев бикарбонат), те образуват въглероден диоксид, вода и сол. Мехурчетата се създават от въглеродния диоксид, произведен при реакцията. На този принцип работят и разтворимите ефервесцентни таблетки, които разговорно наричаме шумящи.

„Най-добрият начин да разберете причината за болното ви гърло, е да посетите вашия лекар – казва д-р Даниел Алън, специалист по семейна медицина към Кливландския университет. – Но ако не може да си уговорите час веднага, опитайте някои от изпитаните начини да си помогнете вкъщи. Като например гаргара с вода, в която е разтворена сода за хляб – на чаша приятно топла вода половин чаена лъжичка натриев бикарбонат.“

Лекарят съветва да се прави на 3 часа гаргара и да не се поглъща разтворът. Процедурата съдейства за намаляване на отока и дразненето в гърлото, разгражда слузта от възпалението.

По публикацията работи: Велислава Велева